Alo!

Manastir rušili više puta

- M. J.

Manastirsk­a crkva je sagrađena 1775. godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačk­ih logoraša. Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavij­e, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena. U maju 1995. godine, u operaciji „Bljesak“, manastirsk­a crkva je oskrnavlje­na i opustošena, da bi 2000. godine ponovo bila obnovljena, kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačk­u Crkvu rođenja svetog Jovana Krstitelja za manastir.

Kako je patrijarh rekao, u Jasenovac, mesto neopisanog stradanja uvek je dolazio sa željom da se duhovno osnaži pred Bogom i pred mučenicima koji su tu stradali.

- Na ovom mestu najbolje bi bilo da molitveno ćutimo. Svaki put kad dođem pitao sam se da li je moguće da je zlo ljudsko ovde bilo toliko - rekao je patrijarh na početku svog obraćanja prisutnima u Zimskoj crkvi Manastira Jasenovac.

Kako je dodao, njegova poseta ima i simbolično značenje.

- Svaki narod je stvoren da bude narod Božji. Oni

ljudi koji su ovde učinili najmonstru­oznija zla nad nevinima ispisali su se iz svakog naroda i upisali su se u neljude. Dubinski se ovde oseća blagodat, ali i poziv na preispitiv­anje. Ovde se oseća glas mučenika koji i mene poziva na pokajanje rekao je Porfirije.

Kako je ocenio, Jasenovac je jedno od najvećih svetilišta na svetu.

- Nema veće pravde od toga da na ovom mestu bude svetinja i manastir, gde će se svi moliti za mir. Ovo je prostim okom gledano temelj užasa iz kojeg izniče stožer mira, a odavde se taj mir širi dalje - poručio je patrijarh.

 ??  ?? Milorad Dodik i vladika Jovan
Milorad Dodik i vladika Jovan

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia