Alo!

Ponosni nastavnici

- M. J. M.

Vasilije Pantelić, maturant Četrnaeste beogradske gimnazije, od jeseni će biti brucoš na Jejlu, jednom od tri najbolja univerzite­ta na svetu. On je nagrađen najvećim priznanjem koje mogu da daju jednom brucošu - punom stipendijo­m od 80.000 dolara godišnje za studiranje i stanovanje. U konkurenci­ji više od 40.000 đaka iz celog sveta, mladi Beograđani­n našao se među 1.500 odabranih.

- Konkurenci­ja je bila jaka i drago mi je što sam izabran u tih pet procenata. U Americi postoji jedan zajednički prijemni koji koriste skoro svi fakulteti, a onda se polažu matematika i engleski jezik. Ja sam dodatno polagao i biologiju i hemiju, pošto su to bile oblasti koje biram za studije - objašnjava Vasilije.

Na američkim fakultetim­a se nalazi oko deset odsto stranih studenata, izabranih po regionima, ali, naravno, pre svega po uspehu. Ovaj univerzite­t poznat je po trudu da uzme „najbolje iz svake države“, kako bi dobio što više talenata sa svih krajeva sveta. Vasilije planira da posle osnovnih, upiše i master i doktorske studije, a da znanje kasnije primeni u istraživan­jima u oblasti farmacije i medicine.

Vasilije Pantelić je jako dobar đak već godinama, pa je upis na prestižni univerzite­t došao kao šlag na tortu. Dobitnik je Svetosavsk­e nagrade, osvojio je treće mesto na Olimpijadi iz geografije u Hongkongu, a drugo u Evropi.

Sve to

Ekipa „Alo!“je kontaktira­la Vasilijevo­g nastavnika biologije Dejana Boškovića, već proslavlje­nog najboljeg nastavnika, koji je o svom učeniku imao samo reči hvale.

- Vasilije je bio moj đak i kada je bio u osnovnoj, a evo ga sada planira da studira biologiju i hemiju. Jasno je da su na njegov izbor, pre svega, uticale kolege iz 14. gimnazije, ali sam svejedno ponosan. Nekako mi i ovakvi primeri bude nadu da ipak ima smisla ono što mi nastavnici radimo. Na kraju krajeva, jedino pravo merilo smislenost­i našeg rada su uspesi naših đaka. Mi nastavnici nemamo moći da utičemo na obrazovni sistem i to je prava šteta, ali makar imamo neki uticaj na naše đake. I ponekad to izgleda ovako - rekao je ponosni biolog.

uzeli su u obzir na Jejlu.

- Uzima se celokupan uspeh iz srednje škole, ne postoji rangiranje samo na osnovu prijemnog ispita i ocena, nego u to ulaze i preporuke profesora, vanškolske aktivnosti i, naravno, nagrade sa takmičenja. Postojali su i eseji u kojima sam pisao šta me zanima, o čemu bih tamo učio i čime bih se bavio, sve su to pitanja koja postavljaj­u - rekao je maturant.

 ??  ?? Vasilije sa ministrom prosvete Brankom Ružićem
Vasilije sa ministrom prosvete Brankom Ružićem
 ??  ?? Vasilije Pantelić
Vasilije Pantelić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia