Alo!

Roditelji, pazite šta vam deca rade na Tiktoku

-

U javnosti kruži upozorenje da se na društvenoj mreži Tiktok mladi pozivaju na grupno samoubistv­o i Ministarst­vo unutrašnji­h poslova (MUP) Srbije apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama.

Psiholog Milica Milkić kazala je za „Alo!“da većina pokušaja samoubista­va kod dece nisu posledica nekih depresivni­h stanja, već njihove želje za privlačenj­em pažnje i popularnoš­ću.

Ona naglašava da deca pre 13. godine ne bi trebalo uopšte da koriste društvene mreže, jer do tog uzrasta ona nemaju dovoljno razvijeno kritičko razmišljan­je.

- Deca su po prirodi puna poverenja i teško uočavaju loše namere, nemaju svest o samopovređ­ivanju i posledicam­a, ali imaju potrebu da učestvuju u izazovima i žele da se dokažu i privuku pažnju, odnosno da budu prihvaćena u dečjem svetu kazala je Milkićeva.

Prema njenim rečima, savet za roditelje je da dosta razgovaraj­u sa decom i da, koliko je god to moguće, budu upućeni i prate šta njihova deca rade na društvenim mrežama.

To nimalo nije lako, posebno kod tinejdžera, ali, kako kaže, kazne i zabrane korišćenja društvenih mreža neće dati efekta, jer ono što je zabranjeno to je slađe deci i oni će sigurno naći načina da ih koriste.

- Zabranama će se izgubiti i poverenje između dece i roditelja. Ključan je razgovor sa decom i dobra upućenost roditelja u problemati­ku i u društvene mreže. Moj savet je neka kontrola, ali ne u grubom smislu već diskretna provera sadržaja koje dete prati, a uz to i konstantna edukacija i roditelja i dece istakla je ona.

Tiktok je društvena mreža koju najčešće koriste mladi do 30 godina. Na njoj korisnici

 ??  ?? Ključan je razgovor sa decom i dobra upućenost roditelja u problemati­ku i u društvene mreže, kaže psiholog
Ključan je razgovor sa decom i dobra upućenost roditelja u problemati­ku i u društvene mreže, kaže psiholog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia