Alo!

UDOMI ME: Boža, stidljivi šeaeerko Usvajanje preko „Pet Monda“

-

Maleni Boža ima četiri meseca, a pronađen je na ulici. Uprkos svemu, pravu je veseljak i stidjivko. Očišćen je od parazita i dobio je prvu vakcinu. Udomljava se na području Novog Sada i Beograda ili okoline uz ugovor o odgovornom vlasništvu. Troškovi vakcina, čipovanje i kastracija su o trošku udruženja . Za udomljavan­je Bože pozovite Udruženje „Pet Mondo“065/2727374.

„Pet Mondo“sve životinje udomljava isključivo uz potpisan ugovor o odgovornom vlasništvu. Svaka ima svoj zdravstven­i karton, sve su sterilisan­e, čipovane i vakcinisan­e, a imaju i svoj pasoš. Takođe, svi udomitelji od Udruženja dobijaju paket, koji sadrži identifika­cionu pločicu s imenom životinje i brojem telefona novog vlasnika, ogrlicu, paket hrane i igračku. Pogledajte ljubimce koji traže dom na sajtu www.petmondo. rs ili na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu - nalog Pet Mondo Serbia.

Parazit koji se hrani suzama je sve prisutniji i na našem terenu, izaziva konjuktivi­tis, crvenilo, krmeljive oči, a u najtežim slučajevim­a i slepilo, piše magazin „Pas“. Krmeljive oči, pojačano suzenje, crvene beonjače, svrab i natečeni treći kapak gotovo su sigurni pokazatelj­i da se u oko vašeg psa uselio opasan parazit, očni crv. do pojačanog suzenja i konjunktiv­itisa, keratitisa, oteknuća očnog kapka, a u najtežim slučajevim­a i slepila. A može se preneti i na čoveka. Bolest je opasna samo ukoliko se ne otkrije na vreme i ne preduzme adekvatna terapija.

Pošto parazit živi uglavnom ispod trećeg očnog kapka, nemoguće ga je ot- kriti bez zavrtanja očnog kapka, a onda se on može izvaditi mehaničkim putem, ponekad u lokalnoj, ali ponekad i u totalnoj anesteziji. zbog ovog nimalo naivnog parazita, jednako ugroženi i gradski psi. Veterinari nam objašnjava­ju da su prenosioci bolesti insekti, uglavnom muve i sitnije mušice.

Veterinari napominju da u slučaju ovog parazita ne pomažu ni kućna apoteka ni princip „uradi sam“, s terapijom antibiotic­ima, mastima ili bornom kiselinom, već je neophodan odlazak kod veterinara, koji će mehaničkim putem ukloniti crve.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia