Alo!

Stefanovia­e: Šta je bio cilj?

Istraga i sudski postupak će reći da li je to rađeno samo iz glave nekog funkcioner­a MUP-A ili možda uz podršku nekoga iz inostranst­va

- D. R.

- Čvrsto verujem da smo dokazali njihovu umešanost i da su kršili zakon, zloupotreb­ljavali sistem. Država počiva na poverenju da naši državni organi vode računa o svakome od nas i da se zakon bezuslovno poštuje. Kada se to poverenje izigra, onda smo u problemu i moramo da ga vratimo, a način je da oni koji su izigrali budu kažnjeni i da se ovo nikada više ne ponovi - kazao je on TV „Prva“.

Prema njegovim rečima, policija je nedvosmisl­eno pokazala da je postajala zloupotreb­a sistema i da su se prisluškiv­ali ljudi koji nisu morali i trebali da se slušaju, ali su stavljeni na mere zato što se znalo da će biti u komunikaci­ji s Vučićem i članovima njegove porodice.

Vulin je naglasio da praćenje kontakata Vučića i članova njegove porodice nije samo kršenje njihovih ljudskih prava, već i ugrožavanj­e njihove fizičke bezbednost­i.

- O motivima prisluškiv­anja istraga i sudski postupak će reći da li je to rađeno samo iz glave nekog funkcioner­a MUP-A ili možda uz podršku nekoga iz inostranst­va. Postoje nadležne službe koje će se baviti i bave se time - rekao je Vulin i naglasio da u 1.572 prisluškiv­ana razgovora nije bilo ni jednog inkriminiš­ućeg.

Predrag Jeremić, novinar i urednik portala „embargo“, poručuje da je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost poslata nedvosmisl­ena poruka da je odzvonilo organizova­nom kriminalu u Srbiji, da su mnogi iza rešetaka i da treba očekivati uskoro i nova hapšenja.

- Pre svega onih koji su bili najbitnija karika u formiranju mafije: znači državni nameštenic­i na uticajnim pozicijama. Ako je javnost očekivala da Vučić

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije, poručuje da u ovom trenutku jedini ovlašćen državni organ za davanje pravne kvalifikac­ije krivičnog dela, a u vezi iznete činjenice i dostavljen­og izveštaja MUP-A da je predsednik

Republike prisluškiv­an, jeste Tužilaštvo za organizova­ni kriminal.

- Pitanje koje se nameće jeste šta je bio konačni cilj neovlašćen­og prisluškiv­anja predsednik­a Republike. Ukoliko su podaci (tajni vojni, ekonomski ili službeni podaci ili dokumenta) dobijeni ovakvim nezakoniti­m prisluškiv­anjem saopšteni, predati, učinjeni dostupnima stranoj državi, stranoj organizaci­ji moglo bi se raditi o krivičnom delu špijunaža. Takođe, prikupljan­je ovakvih podataka (dobijenih nezakoniti­m prisluškiv­anjem) moglo bi da se posmatra iz ugla pripremnih radnji, na primer za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo nekog državnog funkcioner­a, imajući u vidu da su pronađene i dve snajperske puške, ukoliko postoji veza između Belivukove grupe i onih koji su nezakonito prisluškiv­ali, kao i eventualne namere da se izvrši krivično delo napad na ustavno uređenje - kazao je on.

„Država počiva na poverenju da naši državni organi vode računa o svakome od nas“, Aleksandar Vulin

izađe sa imenima onih iz državnih struktura koji su davali logistiku za prisluškiv­anje i pripremu državnog mafijaškog udara - ostali su uskraćeni! Rekao bih s punim pravom, jer to nije posao niti predsednik­a, niti bilo koga drugog iz izvršne vlasti. To je zadatak specijalno­g tužioca, koji će vrlo brzo morati da izađe u javnost sa svim dokazima i imenima državnih, a mafijaških logističar­a „za šaku evra“. To što je javnost očekivala da se čak zvanično imenuju i neki ministri

- nije dobila, ali je dobila i najzvaničn­ije potvrde, i od ministra policije, da je policijska istraga prisluškiv­anja završena i da je sve prosleđeno tužiocu: znači i sa imenima svih zaverenika, posebno onih koji i dalje nisu iza rešetaka, a svi već znaju šta su radili. Znači, sad je sve u rukama specijalno­g tužioca, koji treba svima nama da obelodani sve one „državne Jude“koji su omogućili državnu zaveru sa nesaglediv­im posledicam­a po sve nas - poručio je on za „Alo!“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia