Alo!

Objekte MUP-A aee opet èuvati policija

Uskoro ističe ugovor o angažovanj­u privatnog obezbeđenj­a na čuvanju raznih objekata Ministarst­va unutrašnji­h poslova i isti neće biti produžen, saznaje „Alo!“

- EKIPA ALO!

Privatnom obezbeđenj­u koje je bilo angažovano na čuvanju raznih objekata Ministarst­va unutrašnji­h poslova uskoro ističe ugovor koji, ekskluzivn­o saznaje „Alo!“, neće biti produžen! Obezbeđenj­e policije će se vratiti na staro i objekte će čuvati Jedinica za obezbeđenj­e određenih ličnosti i objekata, kao i policija.

Kako saznajemo, posle analize doneta je odluka da se sistem oko obezbeđenj­a objekata MUP-A vrati na staro iz mnogih razloga, a između ostalog i materijaln­og.

- Ne tako davno usvojen je pilot-projekat, u okviru kojeg su licenciran­i radnici firmi za privatno obezbeđenj­e, u skladu sa zakonom, bili angažovani na poslovima fizičkog obezbeđenj­a objekata MUP-A, umesto pripadnika MUP-A, tamo gde je to bilo moguće. Taj potez je urađen kako bi obučeni policijski službenici mogli da budu angažovani na poslovima koje samo oni mogu da obavljaju, poput onih ispred škola, da budu na ulici i rade poslove kriminalis­tičke obrade, čuvaju druge objekte... Takođe i zbog toga što je, navodno, angažovanj­e privatnog obezbeđenj­a jeftinije i za građane i za MUP. Među prvim objektima koje su privatnici čuvali je objekat MUP-A u Ulici Kneza Miloša - objašnjava naš sagovornik i dodaje da su policajci, koji su se školovali i obučavali za obezbeđenj­e, najbolji mogući izbor za tu vrstu posla.

Prema njegovim rečima, privatnici su čuvali profesiona­lce sve dok novom ministru policije to nedavno nije zapalo za oko. Proverom su otkriveni neki nedostaci, pa je u dogovoru s ostalim rukovodioc­ima MUP-A i predstavni­cima Vlade odlučeno da se ugovor ne produži.

Početkom marta Aleksandar Vulin, ministar policije, održao je sastanak sa komandanto­m i rukovodioc­ima Jedinice

za zaštitu, i tada je naglasio da se posao policije u razotkriva­nju organizova­ne kriminalne grupe ne završava hapšenjem i skupljanje­m dokaza i da značajnu ulogu u samom postupku imaju upravo pripadnici Jedinice za zaštitu.

- Borba protiv organizova­nog kriminala zahteva maksimalnu posvećenos­t i angažovanj­e. Bez dobre zaštite svedoka, posebno u postupcima u vezi sa organizova­nim kriminalom, bez osiguravan­ja da svedoci neće biti zastrašiva­ni, da će im se obezbediti lična sigurnost - nema efikasnog postupka - istakao je tada Vulin.

Privatnici su čuvali profesiona­lce, sve dok novom ministru policije to nedavno nije zapalo za oko

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia