Alo!

Osmi mart, srpski praznik!

Đoković danas postaje rekorder po broju nedelja na vrhu ATP liste

- Ž. V.

Došao je i taj dan... Dan kada je Novak Đoković, naš Nole (dobro, pomalo i ostalih naroda), postao teniser s najdužim stažom na svetskom tronu.

Danas, 8. marta 2021. o, pamtićemo taj dan dok smo živi - ponos Srbije je započeo 311. sedmicu na prvom mestu ATP liste i konačno, zauvek, gurnuo Rodžera Federera u arhivu (zlobnici bi rekli da je tom Švajcarcu s 39 na plećima tamo odavno mesto). Danas je Nole po broju nedelja na teniskom vrhu postao najbolji svih vremena (bio bi i ranije da lista nije bila zamrznuta prošlog proleća), ostavljaju­ći u retrovizor­u ne samo Federera, već i idola iz detinjstva Pita Samprasa, pa Ivana Lendla, Džimija Konorsa, Rafaela Nadala, Džona Mekinroa, Bjerna Borga, Andrea Agasija... ma sve koji su ikad uspeli da se domognu zvanja - prvi reket sveta.

A ako bog da u ovoj godini, ili sledećoj, ma i u onoj tamo, kad god, upisaće se u istoriju belog sporta i kao najtrofejn­iji na najjačim turnirima (trenutno je na 18 grend slem trofeja, Nadal i Federer imaju po 20). Mnoge ostale rekorde 33-godišnji Beograđani­n već je oborio...

A pošto je, jelte, Švajcarca poslao tamo gde mu je mesto, Đoković sad kreće na vrh apsolutne večne liste (oba pola) na kojem je Štefi Graf. Slavna Nemica je bila prva na WTA listi 377 nedelja, iza nje je takođe odavno penzionerk­a Martina Navratilov­a (Čehoslovač­ka/sad) sa 332, a ispred Novaka je sa 319 još samo Serena Vilijams, doduše aktivna, ali ipak veteranka (39 godina), pa će zapravo ubrzo biti iza našeg Noleta koji, zasad, ima zagarantov­anih 317 sedmica na prvom mestu svetske liste u konkurenci­ji muškaraca.

Dakle, danas je 8. mart 2021. - slava Srbije.

Đoković ima zagarantov­anih 317 nedelja na prvom mestu ATP liste

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia