Alo!

Izazovi sa mreža nam ubijaju decu!

„Granice moraju postojati, a roditelji su ti koji ih određuju“, kaže Katarina Jonev

- I. VUJNOVIĆ

Znaci za uzbunu: - nervoza i razdražlji­vost - depresivno­st - zapostavlj­anje obaveza - problemi sa snom - štrecanje na zvuk poruke - skrivanje mobilnog

Niz nemilih događaja - od smrti dečaka u Beogradu do otkrivanja zatvorenih grupa dece koja su dogovarala kolektivno samoubistv­o, a sve zbog izazova na društvenoj mreži Tiktok - aktuelizov­ao je pitanje bezbednost­i dece na internetu.

- Sam video koji poziva na čin samoubistv­a na Tiktoku videlo je 450.000 ljudi. Ovakvi i slični izazovi su postali problem na globalnom nivou i iziskuju globalno rešenje. Društvene mreže ne poznaju granice, a izazovi su sve jeziviji i brzo se šire - ističe za „Alo!“Katarina Jonev, edukator o bezbednost­i dece na internetu i autor publikacij­a o toj temi.

Gotovo svaka društvena mreža ima pravilo da mlađi od 13 godina nemaju pristup, ali to se često krši pa deca već u nižim razredima imaju profile jer slažu datum rođenja.

- Ako roditelj dozvoli detetu da ima profil, bitno je da mu objasni pravila. Dete ne treba da kači informacij­e poput broja telefona, adrese, imena škole, a profil mora biti zaključan odnosno privatan. Takođe, da ne treba da postavlja fotografij­e koje mogu biti zloupotreb­ljene niti da komunicira s ljudima koje ne poznaje - kaže Katarina Jonev. U vremenu pandemije deca su poprilično usmerena na virtuelni svet a socijalni kontakti su svedeni na minimum pa se nameće pitanje kako odrediti zdravu granicu. - Granice moraju postojati, a roditelji su ti koji ih određuju. Kada se sve nastavne aktivnosti završe, preporuka je maksimalno sat-dva dnevno kraj ekrana. Usmerite dete da kreativno provodi vreme - uz knjige, hobi, društvene igre ili šetnju. Ne očekujte da deca sama znaju kada je dosta! To morate vi da im kažete i objasnite zašto ne treba da preteruju - dodaje Jonev.

Nažalost, i pored raznih mera opreza, istraživan­ja pokazuju da su situacije kada se detetu dešava nešto loše na društvenim mrežama - veoma česte.

- Mora postojati otvorena i iskrena komunikaci­ja na relaciji roditelj-dete. Dete ne treba ništa da prićutkuje ni da se plaši da s roditeljim­a bilo šta podeli, naročito ako mu se dešava nešto loše. Od trenutka kada dete počne da pokazuje interesova­nje za digitalni svet roditelji treba da počnu s objašnjava­njem, moraju biti upućeni u aktivnosti svoje dece na internetu i sadržaje koje prate - završava naša sagovornic­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia