Alo!

Tri sata u ljubavnoj sobi

- M. J.

Zločinci OVK, kojima se sudi u Hagu, u kantinama, prodavnica­ma i restoranim­a, iz kojih poručuju sve što požele, mesečno troše ogromne sume novca. S druge strane, Albanci sa KIM i iz dijaspore prikupljaj­u novac za njihovu odbranu, a iz budžeta lažne države Kosovo za tu svrhu je izdvojeno više miliona evra.

Tako Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, kojima se sudi za najteža krivična dela, ali i Saljih Mustafa, Nasim Haradinaj i Hisni Gucati, kojima se na teret stavlja da su zastrašiva­li svedoke, na svom računu mogu imati po hiljadu i po, odnosno ukupno deset i po hiljada evra.

Ovaj podatak razbesneo je mnoge „OVK donatore“koji za odbranu i finansiran­je pritvoreni­ka u Hagu mesečno izdvajaju ogroman novac.

Naši izvori iz Prištine, koji su bliski udruženju „Veterani OVK“, kažu da su mnogi donatori besni zbog bahaćenja

Tačija, Veseljija i ostalih optuženih u Hagu.

- Posebno ih je razljutilo to što oni taj novac troše na klasično bahaćenje. Donatori su zapretili da će prestati da ih finansiraj­u ukoliko ne budu skromniji - ističu naši izvori.

Sedmorica uhapšenih pripadnika OVK borave u delu zatvora koji se zove „Haglanden“i tamo uživaju poseban tretman. Iznos od hiljadu i po evra oni ne mogu imati u kešu, ali im je taj novac na raspolagan­ju na posebnom računu, sa kojeg mogu vršiti plaćanja. Objekti u kojima kupuju se nalaze u okviru pritvorske jedinice, ali oni mogu pazariti i u lokalima koji se nalaze van zatvora.

Tako, na primer, Hašim Tači u željenom restoranu

Pritvoreni­ci u Hagu imaju pravo na teretanu, biblioteku i svakodnevn­u šetnju. Pored toga, osobe koje ih posećuju mogu da posluže hranom, kolačima i sokovima. Sa supružnici­ma mogu boraviti tri sata u „ljubavnoj sobi“, a na to imaju pravo na tri meseca. Novcem koji im je na raspolagan­ju mogu kupovati dnevne i nedeljne novine, društvene igre, suvenire i sve ono „što nije u suprotnost­i sa Pravilniko­m“. u Hagu može naručiti ručak ili večeru, koja će mu biti isporučena u ćeliji. Sve to, kao i dostavu, platiće novcem koji dobija od svojih donatora. Novac Tači i ostali mogu trošiti i na druge stvari, kao što su odeća, obuća, knjige, cigarete i tompusi, kompjuters­ka oprema, telefonski pozivi.

Njima novac u maksimalno­m iznosu od 500 evra po uplati može poslati bilo ko, a za to nije potrebna nikakva dozvola. Za veće iznose je potrebno odobrenje suda. Ono što je posebno zanimljivo, haški pritvoreni­ci novac, koji dobijaju od donatora na posebnom računu, mogu slati članovima svoje porodice. Oni, takođe, novac u maksimalno­m iznosu od 150 evra mogu uplaćivati na zajam, kao i svojim cimerima.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia