Alo!

Vuèiae ugostio Biljanu Čekiae

- M. J.

čati, a da se te istorijske istine i ličnosti ne dotaknu. I one nisu ničije autorsko vlasništvo već deo kolektivno­g sećanja o stradanju jasenovačk­ih novomučeni­ka - stoji u pismu.

Oni su pretpostav­ili da zamerke Srbljanovi­ćeve proističu iz neobavešte­nosti.

- Očigledno je da profesorka Srbljanovi­ć, nije htela ili nije stigla da se upozna sa svedočenji­ma Đorđa Miliše, Egona Bergera, Dragoja Lukića, Dragutina Ćurguza, Milenka Vignjevca, Milana Bastaića, Nikole Nikolića i mnogih drugih. Jer da jeste, ne bi transport žrtava vozom u

Jasenovac, način prijema u logor, ubijanje srbosjekom, pojavu Dijane Budisavlje­vić... pripisala autorstvu i originalno­j kreaciji Arsena Diklića. Pogotovu ne čuvene reči sveca SPC Vukašina iz Klepaca „samo ti sine radi svoj posao“, što predstavlj­a vrhunac neznanja ili nečeg daleko goreg profesorke FDU - navode Ćatović i Antonijevi­ć u pismu.

Ćatović i Antonijevi­ć na kraju pisma poručuju:

- Profesorka, zašto vam je monstruozn­o bacanje blata na vašu studentkin­ju i na film „Dara iz Jasenovca“bilo preče od istine? Ako je to rezultat vašeg očiglednog nepoznavan­ja materije, što prvo ne pozvaste Natašu Drakulić da vas uputi na odgovaraju­ću literaturu i svedočenja koje je koristila... Da nisu posredi neki drugi skriveni i vanfilmski­h motivi? I to vam nije prvi put. Pali ste i kada ste svojevreme­no privođeni zbog kupovine droge i nastavili da radite na

FDU na mestu docenta kao da se ništa nije desilo... „Evropski“, nema šta, profesorko Srbljanovi­ć! - navodi se u pismu.

Predsednik Aleksandar Vučić je ugostio juče u vili „Mir“Biljanu Čekić, devojčicu koja je igrala ulogu Dare Ilić u filmu „Dara iz Jasenovca“, i članove njene porodice.

Vučić se zahvalio Biljani na svemu što je, kako je rekao, uradila za srpski narod.

- Posebno sam ponosan što mogu da ugostim Biljanu i njenu porodicu. Biljana je, iako znam da nam za takav film nikada neće dati Oskara, zaslužila i više od Oskara i za građane Srbije kao i da ga je dobila - rekao je predsednik Srbije.

On je Biljani poželeo još mnogo uspeha u budućem radu.

- Ona je to uradila na predivan način, sa mnogo emocija. Veliko hvala za sve što je, a to je tako mnogo, sa tako malo godina uradila za srpski narod, za Srbiju i Republiku Srpsku - rekao je Vučić, koji joj je prilikom posete uručio i prigodan poklon i najavio da će biti za nju još novih iznenađenj­a.

Biljana je zahvalila predsednik­u na rečima koje joj je uputio i na toplom i srdačnom prijemu.

 ??  ?? Jedna od scena koje sadrže oba scenarija: „Samo ti, sine, radi svoj posao“
Jedna od scena koje sadrže oba scenarija: „Samo ti, sine, radi svoj posao“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia