Alo!

Uz vakcinu u Grèku na more od 14. maja

Putovanja u Grčku i Španiju moguća već od maja, Turska sigurna, u toku pregovori za Izrael i Sloveniju

- E. A.

Građani Srbije mogli bi da odahnu i polako počnu da planiraju letovanja, jer na osnovu najava domaćih zvaničnika, ali i zemalja u kojima naši građani najčešće letuju, sve ukazuje na to da će turistička putovanja moći da se realizuju.

- Srbija je već pripremila digitalne sertifikat­e o vakcinacij­i koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje - najavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomuni­kacija, preciziraj­ući da oni nisu kovid pasoši.

Digitalni sertifikat nije kovid pasoš

Ona je pojasnila da digitalni sertifikat govori o tome kada je neko vakcinisan, da li je preležao koronu, uradio PCR test ili da li je negativan.

- To će morati da se implementi­ra kroz zdravstven­i sistem, koji daje potvrdu o vakcinacij­i, da li je bolest preležana i mora biti uvezan u sistem - naglasila je Matić.

Prema njenim rečima, EU se povukla od ideje kovid pasoša, jer bi on sadržao i broj pasoša, kao i neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu i, kako je najavila, za nedelju dana EU treba da izađe sa preciznijo­m informacij­om u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikat­a.

Jedna od opcija je, kako je dodala, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, ali moraju se proći provere i autentifik­acije.

MN: Pregovori o priznanju sertifikat­a

Matićeva je naglasila da Srbija sa grčkim Ministarst­vom turizma pregovara o međusobnom priznanju digitalnih sertifikat­a o vakcinacij­i, ali da su još mnoge zemlje zaintereso­vane, među kojima su Izrael i Slovenija. Haris Teoharis, grčki ministar turizma, očekuje da bi ta zemlja ukoliko epidemiolo­ški uslovi to dozvole, mogla otvoriti vrata za turizam do 14. maja. On je istakao da je Grčka spremna da turiste dočeka sa sveobuhvat­nim protokolom za leto 2021, pod uslovom da ispune jedan od tri uslova: da su vakcinisan­i, da imaju antitela ili negativan test na kovid-19.

Ministarka Matić je dodala da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila, ocenivši da ohrabruje činjenica da se Grci spremaju za sezonu i računaju na naše turiste.

Ona je istakla i da će naši građani i u Tursku moći da putuju i bez PCR testa.

Prema njenim rečima, jako je važno da građani shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacij­a, a činjenica

da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinacij­i, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaram­o oko uslova putovanja.

Međutim, Matićeva upozorava da će se sve ono oko čega se pregovara u vezi s putovanjim­a dovesti u pitanje, ukoliko Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsk­u situaciju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia