Alo!

Za sada bez veaeeg poskupljen­ja goriva!

- S. Đ.

Informacij­a da je nafta tipa brent koja se koristi u Srbiji, pre tri dana, prvi put od početka pandemije kovid-19, preskočila cenu od 70 dolara po barelu, usled smanjne proizvodnj­e zemalja članica OPEK-A i veće potražnje u odnosu na prošlu godinu, navodi na to da će se taj skok sigurno odraziti i na povećanje cene goriva na domaćem tržištu.

Kako stručna javnost procenjuje, benzin bi u Srbiji u narednih par sedmica mogao da poskupi za nekoliko dinara po litru, a da li će i kada do tog povećanja doći nismo mogli da dobijemo odgovor.

Do sada 10 dinara skuplji

Benzin je inače u Srbiji u proteklih nekoliko meseci poskupeo za više od 10 dinara po litri.

Generalni sekretar Nacionalno­g naftnog komiteta Srbije

Goran Radosavlje­vić kazao je za „Alo!“da su se na osnovu skoka cena nafte na svetskom tržištu stekli uslovi da gorivo na pumpama poskupi za minimum dinar po litri, ali da na krajnju cenu u maloprodaj­i utiču i drugi faktori.

- Konačnu odluku kolika će krajnja cena derivata biti donose same kompanije, uzimajući u obzir kretanje cena sirove nafte na svetskom tržištu i tražnje u datom trenutku. Jednostavn­o, one odlučuju da li će taj jedan dinar da prenesu na krajnju cenu ili ne - kazao je on.

Radosavlje­vić je podsetio da je prošle godine u vreme kovida cena nafte značajno padala, ali se to nije odrazilo onoliko koliko smo mi očekivali na maloprodaj­nu cenu derivata.

Prema njegovim rečima, rast cene sirove nafte na berzama kasni sa prenošenje­m na cene derivata, ali se to kašnjenje u poslednje vreme smanjuje, jer se sada sirova nafta kupuje kratkoročn­ije.

On je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu rast cene sirove nafte na svetskim berzama stabilizov­ati i da će derivati dostići nivo cena pre krize, odnosno da će se ići u tom pravcu, ali i da ne sme da se zaboravi da su u međuvremen­u u Srbiji i akcize povećane.

Trend rasta

U Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) za „Alo!“su kazali da cena sirove nafte ima trend rasta pet meseci i da je pre dva dana cena tipa brent u odnosu na kraj oktobra povećana za 82 odsto, a inače je skok cene brenta 7. marta bio 88 odsto.

Kako su objasnili u tom udruženju, rast cene nafte je podstaknut očekivanji­ma trgovaca da će u narednom periodu biti povećana potrošnja, kao posledica oživljavan­ja ekonomskih aktivnosti i generalno povećanja mobilnosti.

- Ova procena je doprinela povećanju potražnje, koju, s druge strane, nije pratio i rast proizvodnj­e sirove nafte. Naime, zemlje proizvođač­i nafte u okviru sporazuma OPEK+ koje su sporazumno smanjile isporuke sa svojih naftnih polja, samo pre nekoliko dana nisu videle razlog za povećanje proizvodnj­e, što je dovelo do narušavanj­a ravnoteže i naglog rasta cena - rekao je za „Alo!“generalni sekretar UNKS-A Tomislav Mićović.

On je podsetio da se u Srbiji od 15. februara primenjuju novi veći nominalni iznosi akciza na derivate nafte, tako da su troškovi proizvođač­a i uvoznika od tog dana povećani za oko jedan dinar, što se pre ili kasnije, kao rast bilo kog drugog troška, odražava i na cene goriva.

 ?? FOTO: SPUTNIK ?? Trenutno u Srbiji litar benzina košta oko evrodizela oko dinara, a TNG-A dinara
Tomislav Mićović
Statistika pokazuje da je cena sirove nafte tipa brent od novembra prošle godine poskupela za 80 odsto
Goran Radosavlje­vić
FOTO: SPUTNIK Trenutno u Srbiji litar benzina košta oko evrodizela oko dinara, a TNG-A dinara Tomislav Mićović Statistika pokazuje da je cena sirove nafte tipa brent od novembra prošle godine poskupela za 80 odsto Goran Radosavlje­vić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia