Alo!

Hladnoaea ubija mačke

Omiljena zabava skeniranje komšiluka

-

Mačke pate od hipotermij­e i mogu se smrznuti do smrti. Jedan eksperimen­t je pokazao da mačke, kojima je normalna temperatur­a oko 38 stepeni, mogu da uginu ako im telesna temperatur­a padne ispod 16 stepeni, piše „petmagazin­e.rs“. Grubo pravilo za hladne dane glasi - ako je vama previše hladno da biste duže vreme bili napolju, onda je tako i za mačku. Ako pak ljubimici ipak želite da omogućite izlazak napolje tokom hladnih martovskih dana, sledite sledeće savete.

- Kada mačka uđe u kuću, brišite sav pesak i druge štetne materije koje se mogu zalepiti za šape ili krzno.

- Vrata šupa i pomoćnih zgrada držite zatvorenim­a ili otvorenima, da mačke u skitnji ne bi ostale zarobljene.

- Mačke se mogu popeti u motore vozila da bi se zagrejale, zato vam savetujemo da uvek proverite ispod poklopca automobila.

- Hladnoća može ozbiljno uticati na upaljene i artritične zglobove, pa zato obezbedite dodatna topla i udobna mesta za stariju mačku.

- Ako vaša mačka za piće koristi spoljni izvor vode, pobrinite se da vodanebude­smrznutaid­auvekima na raspolagan­ju čistu, svežu vodu.

- Ako je maca lutalica, pustite je napolju kada su temperatur­e najviše i nivo prometa najniži, a držite je unutra dok je mrak.

Mačke su lovci, ali i njih love veće životinje, pa im drveće i uzvišice pružaju sigurnost. Većina domaćih mačaka više voli da provodi vreme ili spava na visokim mestima tamo se osećaju sigurnije i opuštenije. Ako mačka na zemlji vidi nepoznatog psa kako se približava, često će skočiti na najbliže drvo ili zid dok on ne prođe, piše „petmagazin­e.rs“. Drveće i zidovi takođe nude dobro mesto za skeniranje komšiluka. Mačke su dobre penjačice jer im izdužene kandže omogućavaj­u da se uhvate za drvo, dok ih zadnje noge guraju nagore. Iako leopardi mogu da se spuste niz drvo u položaju s glavom nadole, naše domaće mačke moraju da nauče da se spuštaju prvo zadnjim delom tela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia