Alo!

OD MAJA NA TORLAKU proizvodnj­a „sputnjika V“

Tokom razgovora rekli da na adresu donose poklone, pa penzionerk­i iz džepa izbili 18.000 dinara

- M. J. MAČUŽIĆ

Telefonska prodaja poslednjih godina uzela je maha, pa su ljudi već dobro upoznati da od velike akcije lako može da ispadne velika prevara. Stoga većina otvara četvoro očiju kada nešto kupuju na daljinu. Ipak, prevaranti se na najrazliči­tije načine dovijaju da ubede kupce, pa ni najgnusnij­i lopovluk više nije retka pojava.

Za žrtve prevarants­ke firme najčešće biraju penzionere. Takva je situacija i sa preduzećem iz Novog Sada, koje preko telefona kontaktira penzionere i nudi im naddušeke „na poklon“. Naš čitalac Miloš Jemović zamalo je bio žrtva takve prevare, koju je, na sreću, izbegao u poslednjem trenutku.

- Zvali su i preko telefona rekli da je njihov direktor naredio da se pošalje 10 dušeka na poklon, a oni su preko nekog programa izvukli baš mene da ga dobijem. Dodali su da je to dušek vrednosti 18.000 di- nara, ali ja ću ga, eto, dobiti za džabe - priča Miloš.

Kako objašnjava, odmah im je rekao da ako treba nešto da plati, ne pada mu na pamet, jer nema novca za bacanje. Ipak, zbog konstantno­g ubeđivanja da je to poklon, pristao je da da adresu.

- Ona je navaljival­a i sto puta ponovila da je „direktor rekao da se pošalju ti pokloni, direktor rekao, direktor rekao, to je poklon, to je poklon“. Ja pitam je li to onaj dušek što se reklamira, a ona mi kaže da ta poznata firma šije kod njih, te da su njihovi proizvodi još bolji. I ja na kraju pristanem - priseća se on telefonsko­g razgovora.

Posle nekoliko dana, na Miloševu adresu stigao je proizvod, a oni koji su došli da „uruče poklon“, usput su mu poturili i papir na potpis.

- Pitam šta je to, kad oni kažu da tu samo potpišem da sam primio poklon. Meni đavo ne dade mira, pa ipak uzeh da pročitam. Imam šta i da vidim - saglasnost da mi administra­tivnom zabranom skinu 18.000 od

Gotovo da nema porodice koja ima fiksni telefon, a da ne dobija ovakve ponude svakodnevn­o. Kako svedoče naši čitaoci, bezobrazni prodavci prosto se naljute kada ih odbijete.

- Mene su zvali svakog dana sigurno dve nedelje. Ja odmah spustim slušalicu, ali, jednog dana se javila ćerka i nije znala za to jer je obično na poslu u vreme kada zovu. Ona im lepo zahvali i kaže onoj prodavačic­i: „Vi ste veoma ljubazni, ali mi imamo slične proizvode za celu kuću i sve i da nam poklanjate, mi to ne bismo prihvatili“. Kad je krenula da dreči ona iz slušalice! Te da smo bezobrazni, te da smo nekulturni, te da smo neljudi... Mi nismo mogli da verujemo - kaže Milošev brat Rodoljub.

penzije! Oterao sam tu bagru od kuće, još se oni kao naljutiše što su morali da dolaze! - seća se on.

Nažalost, na ovu prevaru nasela je 80-godišnja baka Nada, koja je dostavljač­ima poverovala i potpisala da joj se novac skida od penzije, misleći da potpisuje da je primila poklon. Kako kaže,

Pazite se, ljudi, ja sad kukam svakog dana, mogla sam prase da kupim za te pare!

to sebi neće oprostiti.

- A rekla su mi deca da ne potpisujem ništa i da kada me zovu odmah spustim slušalicu, ali ova je bila toliko fina, pa sve uvijeno priča, kao melem na ranu. Pazite se ljudi, ja sad kukam svakog dana, mogla sam prase da kupim za te pare - kaže ona.

NADA M.

 ??  ?? Ove firme pažljivo biraju žrtve
Ove firme pažljivo biraju žrtve

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia