Alo!

Ponovo vikend bez provoda i šopinga!

U subotu i nedelju ne radi ništa osim prehramben­ih prodavnica, apoteka i pumpi. Stariji osnovci od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu

-

Kao što je i najavljiva­no već danima, Krizni štab odlučio je juče da zatvori sve za vikend, osim prehramben­ih radnji, apoteka i benzinskih pumpi, a sve manifestac­ije planirane za vikend su stopirane.

To znači da kafići i restorani, šoping molovi, neće raditi ovog vikenda. Za razliku od prethodnog vikenda, ove mere su važeće od sinoć u 21 sat. Novina je i da đaci starijih razreda osnovne škole prelaze na onlajn nastavu od sledeće nedelje.

Nove mere pre dva dana najavila je i premijerka Ana Brnabić, a i predsednik Aleksandar Vučić istakao je u četvrtak uveče da je britanski soj koronaviru­sa postao dominantan u zemlji, i da će biti novih mera u suzbijanju širenja kovida-19.

Više od 4.000 zaraženih dnevno

Ova odluka Kriznog štaba objašnjava se porastom broja obolelih koji danima ne pada ispod 4.000 uprkos uspešnoj vakcinacij­i i apelu da se poštuju protivepid­emijske mere. Poslednjih dana skoro trećina svih testiranih bila je pozitivna na kovid-19. U sredu smo imali 4.590 novozaraže­nih, što je najveći broj pozitivno testiranih još od 18. decembra, kada smo bili u piku trećeg talasa korona virusa.

Bolnice su pune, čak i najveća kovid bolnica u Batajnici više nema mesta za smeštaj novih pacijenta. KBC Zvezdara ponovo je od sinoć u kovid režimu. Sve je više obolelih među mlađima od 18, posebno među tinejdžeri­ma, tako da je zato donesena odluka da i učenici starijih razreda osnovne škole pređu na onlajn nastavu.

Crna korona zona

Prateći suvu statistiku, bližimo se brojki od 800 zaraženih na 100.000 građana, a time i takozvanoj „crnoj korona zoni“. Ono što takođe zabrinjava jeste i činjenica da smo četvrti u Evropi po broju zaraženih i umrlih u odnosu na broj stanovnika. Ispred nas su samo Češka, Estonija i Crna Gora.

- Prema analizi medicinsko­g

 ??  ??
 ??  ?? Prema odluci vlade biće zatvoreni svi kafići i restorani, sve prodavnice (osim prodavnica hrane), kozmetički i frizerski saloni, kladionice, kockarnice, igraonice, teretane, sportski objekti...
Prema odluci vlade biće zatvoreni svi kafići i restorani, sve prodavnice (osim prodavnica hrane), kozmetički i frizerski saloni, kladionice, kockarnice, igraonice, teretane, sportski objekti...
 ??  ?? Raste broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom
Raste broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia