Alo!

Beograd dobija prvo groblje za kuaene ljubimce

- S. Đ.

Na Novom Beogradu u Bloku 51 počela je izgradnja groblja za kućne ljubimce koje će se prostirati na nešto više od 1,5 hektara. Radovi će koštati 130 miliona dinara, a predviđeno je da budu završeni za šest meseci.

Zamenik gradonačel­nika Goran Vesić rekao je da će groblje imati administra­tivnu zgradu, veterinars­ku ambulantu, prostor za sahranjiva­nje oko 2.000 kućnih ljubimaca i spalionicu animalnog otpada. On ističe da je izgradnja groblja za kućne ljubimce civilizaci­jski iskorak koji pokazuje da kao društvo počinjemo da se odnosimo prema kućnim ljubimcima kao prema živim bićima, što nije uvek bio slučaj.

- Ovo sigurno nije najveći projekat na kojem radimo, ali već dve godine uporno pokušavam da ga dovedem do početka i srećan sam što smo uspeli da počnemo izgradnju i što ćemo u septembru imati završeno groblje kućnih ljubimaca - kazao je Vesić i dodao da mnogi gradovi u Evropi nemaju ovakvo groblje.

Zamenik gradonačel­nika je precizirao da će vlasnici morati da plaćaju sahranu za svoje ljubimce na ovom groblju, a što se tiče lutalica, kako je naglasio, „to je problem koji će se rešavati u budućnosti“.

Prema rečima direktora Javno-komunalnog preduzeća (JKP) „Veterina Beograd“Budimira

Grubića, ovo će biti prvo groblje za kućne ljubimce ne samo u prestonici, već u celoj Srbiji.

Veterinark­a i vlasnica nekoliko radnji za prodaju hrane za kućne ljubimce u Beogradu Tamara Spasić kazala je za „Alo!“da je ovo sjajna vest i da je groblje za kućne ljubimce nedostajal­o gradu.

Ona je istakla da je sahranjiva­nje kućnih ljubimaca velika muka za vlasnike, koji se na razne načine dovijaju kako da se od svojih četvoronož­nih prijatelja oproste.

Marina Petrović, vlasnica jednog malog maltezera po imenu Beba, koja otkad zna za sebe ima kućne ljubimce, i od kojih se nekoliko puta do sada opraštala, takođe je oduševljen­a ovom idejom.

- Konačno ćemo imati mesto da se na dostojanst­ven način oprostimo od naših ljubimaca, koji su deo naših porodica - kazala je ona.

 ??  ??
 ??  ?? U planu je da groblje za životinje bude gotovo u septembru
U planu je da groblje za životinje bude gotovo u septembru
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia