Alo!

Dajana je bila narodna princeza, Megan to nije

- P. M.

Intervju koji su Megan Markl i princ Hari dali Opri Vinfri je odjeknuo kao eksplozija, a kada su se strasti donekle stišale usledilo je poređenje Megan i princeze Dajane. U britanskoj štampi jedna od glavnih tema je komparacij­a životnih priča ove dve žene, a jedan od naslova glasi: „Da li će Megan postati nova Dajana i zašto neće“?

Megan i Dajana su slične samo ako se posmatraju isključivo kao žrtve stroge britanske tradicije, koja jasno propisuje kako moraju da se ponašaju članovi kraljevske porodice. Ali, ako se samo na trenutak preselimo u 1987. ili 1991. godinu i setimo se Dajane koja se rukuje sa HIV pozitivnim čovekom, a onda grli HIV pozitivno dete, shvatićemo koliko su drugačije. Dajana je bila istinska heroina i to je ostala do danas. Milioni žena iz celog sveta su pratile svaki njen korak, diveći se tome koliko je istovremen­o jaka i krhka. Dajana je bila i ostala idol, što nije slučaj kad pomislimo na, istina, lepu i atraktivnu Megan, pišu mediji.

-Dajana je menjala svet. Strastveno se zalagala za zabranu korišćenja nagaznih mina. Samo nekoliko meseci pre smrti je otputovala u Angolu gde je nastala legendarna fotografij­a na kojoj stoji na aktivnom minskom polju. Pomagala je beskućnici­ma i sa sinovima obilazila njihova skloništa, sedela na bolničkim krevetima obolelih od lepre da bi podigla svest o ovoj zaraznoj bolesti i ukazala na stigmu koja vlada prema ovim nesrećnici­ma. Dajana se nije plašila da kaže šta misli ni da prekrši dvorski protokol i baš zato je upamćena kao „narodna princeza“, naglašava londonski „Miror“. Megan je u intervjuu rekla da je pomišljala na samoubistv­o dok je bila aktivni član kraljevske porodice, kao i da je zatražila pomoć od „palate“, ali uzalud. Njena priča je u velikoj meri podsetila na Dajaninu koja je takođe dala intervju 1995. godine, u kom je otkrila kroz kakav pakao je prolazila tokom života u Bakingemsk­oj palati. - U najgoroj fazi svog života, dok je trpela torturu kraljevske porodice, Dajana se svim raspoloživ­im snagama usmerila na humanitarn­i rad. Ona nije bila željna medijske pažnje koju je dobijala, a ako ste gledali dokumentar­ce o njenom životu, znate da je nije ni volela. Svaki njen snimak to dokazuje. Dajana je bila među prvim modernim globalnim selebritij­ima, ne svojom voljom. Paparaci su je progonili sve do smrti. S druge strane, Megan je bila glumica pre udaje i nije učinila ništa revolucion­arno - navodi list „San“.

Verovatno najveća razlika između Megan i Dajane je način na koji su napustile kraljevsku porodicu. U januaru 2020. Megan i Hari su objavili da će se povući i preseliti u Ameriku. Otišli su s dvora i odrekli se svih kraljevski­h dužnosti, ali su ostali prisutni u javnosti. Dajana posle razvoda od Čarlsa nije želela medijsku pažnju. To što je mediji nisu ostavljali na miru na kraju ju je i odvelo u smrt.

Kad se sve sabere i oduzme, sličnosti među ovim ženama gotovo i da nema. To što su živele pod istim, donekle morbidnim, pravilima britanske monarhije, nikako ne znači da su bile iste.

Kad se sve sabere i oduzme, sličnosti među ovim ženama gotovo i da nema. To što su živele pod istim, donekle morbidnim, pravilima britanske monarhije, nikako ne znači da su bile iste

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Megan se čak i u oblačenju ugleda na pokojnu Dajanu
Megan se čak i u oblačenju ugleda na pokojnu Dajanu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia