Alo!

KAFANE I RESTORANI POD KLJUÈEM DO PONEDELJKA!

Zbog novog udara korone do 22. marta neće raditi ugostitelj­ski objekti, tržni centri, sve prodavnice osim prehramben­ih, bioskopi, muzeji i galerije, kozmetički, frizerski i drugi saloni lepote, kladionice i kockarnice, dečje igraonice, teretane

- E. A.

Vrtići i niži razredi osnovnih škola normalno će raditi do petka i naknadno će biti odlučeno šta dalje

Krizni štab konačno je juče, nakon burne sednice, prelomio da usvoji paket novih protivepid­emijskih mera, zaključava se sve osim prehramben­ih prodavnica, pumpi i apoteka do ponedeljka, 22. marta. Ali bilo je reči i o tome kako da se kazne oni koji idu na korona žurke.

- Kompletno zatvaranje jedino je rešenje da se sačuvaju životi i zdravstven­i sistem. Nove mere donete su da bi se smanjio broj zaraženih, da bi se prekinulo širenje zaraze, i molim sve da to imaju na umu. Do pre sedam dana smo možda bili u prilici da pričamo šta i kako, danas nismo - rekao je Lončar posle obilaska kovid bolnice u Batajnici i pozvao građane da poštuju mere i da se vakcinišu.

Ali ova sednica Kriznog štaba bila je posebno burna i bilo je potrebno dosta napora da se postigne kompromis između njegovog medicinsko­g i ekonomskog dela.

- Mere koje su danas usvojene su kompromisn­o rešenje. Medicinski deo Kriznog štaba smatra da one nisu dovoljne jer se posle pet dana neće videti njihov efekat - rekao je dr Predrag Kon i dodao da odluka ne zadovoljav­a nijednu stranu.

I prof. dr Branislav Tiodorović istakao je da niko iz Kriznog štaba nije zadovoljan što pooštravan­je

mera važi samo za ovu nedelju.

- Ovakav kompromis je poslednja moguća mera da se izborimo s koronom. Čak 80 odsto zaraženih, kako kaže, po onome

što rade naše laboratori­je, dokazano je inficirano britanskim sojem - naglasio je dr Tiodorović.

On dodaje da su na Kriznom štabu jutros imali žestoku raspravu.

- Oni koji se zalažu za ekonomiju, što apsolutno možemo da shvatimo jer dobro znamo da nije lako ljudima koji je rade, ali treba da znamo i da su zdravstven­i radnici u strašnom problemu i da u bolnicama nema više mesta da se smeštaju teški pacijenti - ističe Tiodorović i dodaje:

- Mere važe do ponedeljka ujutru, a najverovat­nije će tada i biti sledeća sednica Kriznog štaba, kada ćemo tražiti produženje mera. Procena medicinsko­g dela Kriznog štaba je da podaci neće biti bolji, da ćemo čak imati i lošije brojke u taj ponedeljak i tražićemo produženje mera.

Dr Predrag Kon rekao je da se razgovaral­o i tome da se uvede obavezno testiranje za sve koji se okupljaju na žurkama i da se za njih pooštre sankcije. Ideja je da se svi učesnici takvih okupljanja testiraju i da one koji su pozitivni i šire virus, oštrije kazne.

- To je jedna od mera koja će se dalje razviti u smislu načina sprovođenj­a. Ovo više ne može da bude nečija lična odluka da li će se okupljati i praviti uslove za prenošenje virusa - rekao je on.

Navodi da je bilo priča i o društveno-korisnom radu za one koji svesno krše mere, jer ima puno posla u kovid bolnicama koji ne traži medicinsko znanje.

- To je ozbiljan predlog da se tome pristupi jer boce s kiseonikom zahtevaju fizičku sposobnost, te su za to obično potrebni mlađi ljudi. To je jedno od mogućih razmišljan­ja - rekao je on.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TANJUG/SLOBODAN MILJEVIĆ ??
FOTO: TANJUG/SLOBODAN MILJEVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia