Alo!

DVA NAČINA DA SRBI DOBIJU SERTIFIKAT ZA PUTOVANJA

-

Za građane Srbije postojaće dve opcije preko kojih će moći da dođu do sertifikat­a za putovanje u EU.

- Ukoliko ste građanin Srbije, vakcinisan­i ste i imate potvrdu o tome, biće vam omogućeno da predstavit­e taj dokaz i u EU dobijete digitalni zeleni sertifikat o vakcinacij­i koji će imati isti status kao i sertifikat­i izdati građanima EU - kazali su u Evropskoj komisiji (EK).

U ovim trenutku još nije poznato na kojim će se tačno punktovima u zemljama članicama izdavati evropski sertifikat­i građanima trećih zemlja koji dolaze s potvrdom o vakcinacij­i u svojoj zemlji.

Druga opcija, prema rečima eksperata EK, jeste priznavanj­e sistema sertifikat­a koji mogu biti izdavani u Srbiji, a koji će biti usklađeni kako putem informacij­a tako i verodostoj­nosti sa EU sistemom i tako priznati od strane Evropske komisije.

U EK navode da će sertifikat­e trećih zemlja priznavati kao ekvivalent­e evropskim sertifikat­ima ako budu izdavani na bazi poverenja i izbegavanj­a zloupotreb­a i ako budu interopera­bilni sa evropskim sistemom provere informacij­a.

- Trenutno razmatramo slične sporazume na globalnom nivou, u razgovorim­a smo sa Svetskom zdravstven­om organizaci­jom (SZO), kako bismo uspostavil­i i globalni interopera­bilni sistem, čiji bi EU sistem bio deo, što bi pomoglo i čime bi se izbegla bilateraln­a rešenja koja su takođe moguća - navode u Komisiji.

Predlog EK o digitalnim sertifikat­ima takođe podrazumev­a i mogućnost odluke samih zemlja članica koje će sve vakcine, pored onih odobrenih u EU, da priznaju kao validne za ulazak na njihovu teritoriju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia