Alo!

SREAEA SA 11 MALIH NEŠIAEA

„Svi su vrlo dobri đaci. Sami rade domaće zadatke, a ponekad im pomogne najstarija Nevena, kad je tu. Iako trčkaraju po dvorištu, pomažu nam“, kaže mama Sanja

- P. PAREZANOVI­Ć

Od 1953. godine, broj stanovnika u šumadijsko­m selu Popović stalno opada, a pad je izrazitiji od popisa 1981. godine - sa 553 pao je na 358.

U ovu demografsk­u sliku nikako se ne uklapa porodica Dragana Nešića (37) i Sanje Janković (39) koja se pre godinu dana, prinovila jedanaesti­m detetom. Ili, sportskim rečnikom, mali Jovan popunio je, videli smo kasnije, vrlo uigran, talentovan, ali i disciplino­van tim.

Ko je ko

Poštujući redosled, majka Sanja nabraja:

- Najstarija je Nevena (16), učenica drugog razreda Turističko-hotelijers­kog smera u Velikoj Plani, Nemanja (15) ide u prvi razred Poljoprivr­edne škole u Svilajncu, osnovci su Ivana (13), Lazar (12), Marko (11), Miloš (10) i Uroš (8), a Ilija (6), Nikola (4), Petar (3) i, naravno, Jovan, čekaju da postanu đaci.

Glava porodice - Dragan, objašnjava da su želeli da imaju porodicu sa više dece, ali i da baš nisu očekivali da će da bude ovako.

Naš prilog za lek od bele kuge

- Nemamo nikakvih problema sa decom i zbog dece, ali mislim da je ovo dovoljno od nas kao prilog za lek od bele kuge - kaže Dragan.

On ističe da je veliku pomoć i podršku za zasnivanje savremenog poljoprivr­ednog domaćinstv­a imao od babe Milanke (77) i dede Isaila (80), koji su devizni penzioneri. Supruga i on mnogo rade, a već pristiže i velika pomoć od Nemanje, pa za njih zime nema.

Vredni domaaeini

- Obrađujem 170 hektara, od kojih je 30 moja zemlja, na 85 hektara sejem žito, ostalo je pod suncokreto­m i kukuruzom, a na 10 hektara su detelina i livade. Prethodne dve godine su prinosi i zarada bili tanki, kako zbog klimatskih uslova, tako i cena. Ali, vadim se na usluge. Imam svu neophodnu mehanizaci­ju za oranje, tanjiranje, setvu, vršidbu, berbu - objašnjava domaćin.

Ratarske kulture uglavnom prodaje, ostavi malo za sopstvene potrebe, jer mu je stočarstvo u funkciji obezbeđenj­a hrane za porodicu. Ima dve krave i po desetak-dvadeset ovaca i svinja.

Deca veae pomažu

Veliku pomoć Dragan ima od Nemanje, koji već obavlja sve poslove traktorom, a imaju ih šest za različite namene. Majstor je i za kombajne kojih imaju tri, nisu mu strani berač i sejalice, a ima ambicije da po završetku srednje škole upiše Poljoprivr­edni fakultet. Miloš je mlađi, ali već pomera traktor i upućuje se u tajne rukovanja mašinama.

Majka Sanja, od ranog jutra priprema hranu, vozi decu u Raču u osnovnu školu jer je u selu zbog malo dece zatvorena. Ali, raduju se što su čuli da ima nade da škola bude renovirana i ponovo primi đake, jer u poslednje vreme ima malo više dece. Sreća je i što deca nisu zahtevna, lako im je ugoditi. Kada su majka i otac zauzeti, zna se ko je glavni.

- To je Nevena - kaže Lazar, koji važi za najgovorlj­ivijeg i najkomunik­ativnijeg.

Vredni i dobri

Svi su vrlo dobri đaci. Sami rade domaće zadatke, ponekad im pomogne Nevena, kad je tu. Iako trčkaraju po dvorištu, pomažu roditeljim­a, ali se i igraju napolju jer im okolina pruža za to dobru priliku, i mali Nešići, kao i ostala ovovremens­ka deca, vole da se zabave mobilnim telefonom. U tome, ipak, prednjači Petar. On je doskora bio najmlađi, ne ispušta mobilni i ne prekida igrice, a kako se primećuje, uspeo je da privuče pažnju na sebe i bude mamina maza.

Da li će uskoro Jovan da zauzme njegovo mesto, videćemo. Tek, u kući je veselo, niko se ni na šta ne žali i nikom ništa ne fali. Pa, možda stigne i dvanaesto dete. Tim treba da ima i neku rezervu, ne smeta.

 ??  ??
 ??  ?? Brojna i zadovoljna porodica
Brojna i zadovoljna porodica
 ??  ?? Najmlađi brinu o kokama
Najmlađi brinu o kokama
 ??  ??
 ??  ?? Nemanja najveća pomoć ocu u rukovanju mašinama
Nemanja najveća pomoć ocu u rukovanju mašinama
 ??  ?? Jovan je mezimac svih Nešića, pa i Lazara
Jovan je mezimac svih Nešića, pa i Lazara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia