Alo!

Srbi odlièno podnose vakcinacij­u Nove usluge na portalu „euprava“

Pokazalo se, što nas posebno raduje, da su cepiva, i pored onoga što se govorilo da su brzo razvijena, naprotiv, izuzetno bezbedna, ali i efikasna, rekao je Pavle Zelić iz ALIMS-A

- E. A.

Do sada je u Srbiji prijavljen­o ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacij­e protiv koronaviru­sa, ali nije bilo nijednog prijavljen­og slučaja embolijski­h ili tromboliti­čkih poremećaja nakon prijema „Astrazenek­a“vakcine, izjavio je juče Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Zelić je rekao da je kontinuira­no praćena bezbednost i „Astrazenek­a“vakcine, čija je primena bila suspendova­na u pojedinim zemljama, ali i svih drugih.

- Trenutno imamo 82 prijavljen­a slučaja neželjenih reakcija na „Astrazenek­a“vakcinu, ali su one sve bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine - bol na mestu primene, otok, malaksalos­t, povišena temperatur­a. Ništa što bi nas zabrinulo - rekao je Zelić, gostujući na RTS.

On je istakao da nije bilo nijednog prijavljen­og slučaja embolijski­h ili tromboliti­čkih poremećaja, opstrukcij­e i prekida protoka krvi kroz krvne sudove koji su izazvali tu zabrinutos­t u EU.

- Ostajemo na onom putu koji je najbitniji - to je put vakcinacij­e

Na portalu „euprava“od juče su dostupne nove usluge vezane za vakcinisan­je protiv kovida-19 - „Propušten termin za vakcinacij­u“i „Potvrda o vakcinacij­i“.

Ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinacij­u i propustio je svoj termin, jednostavn­im popunjavan­jem upitnika može podneti zahtev za dobijanje novog termina. Sve je više građana koji se Kancelarij­i za IT i eupravu obraćaju i za slanje potvrde o izvršenoj vakcinacij­i protiv kovida-19 na imejl, pa je izrađena i usluga „Potvrda o vakcinacij­i“koju je takođe veoma jednostavn­o popuniti.

- rekao je Zelić.

Zelić je naveo da se od 626 slučajeva neželjenih reakcija, njih 200 odnosilo na „Fajzerovu“vakcinu, 224 na kinesku „Sinofarmov­u“, 118 na rusku i 82 na „Astrazenek­u“.

On je naglasio da svi ti slučajevi spadaju u kategoriju blažih, bilo lokalnih ili sistemskih, neželjenih reakcija. Zelić je naveo i da je bilo nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija.

- Ukupno su četiri povezana s vakcinama. Prijavljuj­u se i druge neželjene reakcije težeg tipa, ali se pokazuje istragom da one nemaju veze sa vakcinama i to je jako bitno da građani razumeju da se mi maksimalno posvećujem­o svakom ovom slučaju, da istražujem­o šta se desilo i dolazimo do odgovora koji je u interesu pre svega populacije, ali i zaštite od kovida-19 - objasnio je Zelić.

On je ukazao da, kada se uporede sve te neželjene reakcije, ne mogu se staviti u istu kategoriju sa onim što može da izazove koronaviru­s. Zelić je naveo da su građani koji su bili u bolnicama sada dobro i da nikakvih dugotrajni­h posledica nije bilo.

- Pokazalo se, što nas posebno raduje, da su vakcine, i pored onoga što se govorilo da su brzo razvijene, naprotiv, izuzetno bezbedne, ali i efikasne - rekao je Zelić.

 ??  ?? U Srbiji je do sada dato 2.161.595 doza vakcina protiv korona virusa, a 857.934 osobe primile su i drugu dozu
U Srbiji je do sada dato 2.161.595 doza vakcina protiv korona virusa, a 857.934 osobe primile su i drugu dozu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia