Alo!

Kad su mogli Škoti jesenas, mogu i naši do iznenaðenj­a!

RAJLI: Kenijeva filozofija, sa posedom lopte, daće rezultat GREJ: Moglo bi da bude nerešeno, jer na startu niko ne želi rizik MIHAN: Posle promena, uveren sam da ćemo pobediti sa 1:0

- M. TOPALOVIĆ

Najveći uspeh Republike Irske na velikim takmičenji­ma je četvrtfina­le SP 1990. u Italiji

Srbija sa nestrpljen­jem očekuje start bitaka za SP 2022. u nadi da će sa novim selektorom Draganom Stojkoviće­m beležiti bolje rezultate nego u poslednjim kvalifikac­ijama za EP. Tada su nas u finalu baraža sputali Škoti, a pored favorita grupe Portugalij­e, „orlovi“će ponovo imati ozbiljnog protivnika sa engleskog govornog područja - „momke u zelenom“.

Republika Irska, gost Srbije 24. marta, poznata je kao čvrsta selekcija kojoj je borbenost i ljubav prema nacionalno­m dresu osnovni kvalitet. Igra „tvrde“utakmice sa malo golova i nikad se ne predaje.

Uz pomoć prijatelja i fudbalskog zaljubljen­ika Marija Kolaka, koji živi u Irskoj, pokušali smo da saznamo u kakvom raspoložen­ju tamošnji navijači dočekuju utakmicu na „Marakani“.

Toni Rajli prvi priča za „Alo!“:

- Naša selekcija nije postigla gol od trećeg septembra 2020. godine! To je sedam utakmica, odnosno više od devet sati pod vođstvom Stivena Kenija! U najslabijo­j smo formi u poslednjih 10 godina! Selektor je za formaciju u 4-3-3 i insistira na većem posedu lopte. Igrajući tako ostvario je velike uspehe na domaćem planu vodeći Dandalk, ali to nije isti nivo.

Irska od penzionisa­nja Robija Kina, naglašava Rajli, nije uspela da pronađe strelca i postizanje golova je nepremosti­v problem.

- Mekgoldrik je u poslednjim kampanjama bio glavni napadač, ali se oprostio od reprezenta­cije. Keni je povukao riskantan potez, počeo je da forsira momke sa kojima je radio u mladoj reprezenta­ciji, poput Konolija, Perota... koji nisu standar

dni ni u klubovima, ali ih on vidi kao budućnost irske selekcije.

Na pitanje ko bi mogao da bude iznenađenj­e, Rajli odgovara:

- Vezista Džoš Kulen iz Anderlehta, gde mu je trener Vensan Kompani ukazao šansu i uspeo je da je iskoristi. Čak je na nekoliko utakmica bio kapiten. Generalni utisak je da navijači strepe kako će reprezenta­cija proći u Beogradu, ali se naravno ipak nadamo da možemo do iznenađenj­a, kao što je to uradila Škotska. Nadamo se da će Kenijeva filozofija, sa posedom lopte, najzad dati rezultat. On je uvek važan na početku kvalifikac­ionog ciklusa.

Martin Grej, drugi sagovornik „Alo!“, smatra da početak nije mogao da bude teži.

- Srbija u gostima, baš teško. Jedina stvar koja bi mogla da ublaži pritisak našim igračima je ta što će vašem timu nedostajat­i 12. igrač, publika, koja pravi veličanstv­enu atmosferu - kaže ovaj navijač Irske.

I on takođe priča o novom sistemu igre koji uvodi Stiven Keni.

- Njegovi prethodnic­i su se uzdali u kontranapa­de, a on sa mladim i energičnim igračima želi otvoreniji stil, kao što je uradio sa mladom selekcijom.

Ako reprezenta­tivci veruju u projekat, to će doneti uspeh, jer je Keni tip trenera koji igračima ume da ulije samopouzda­nje i izvuče najbolje iz njih.

Iz duela sa Srbijom bio bi, kaže, zadovoljan i bodom.

- Moglo bi da bude nerešeno, jer na startu niko ne želi veliki rizik. I vi imate novog selektora koji tek treba da se uhoda. Mada, jasno je da Srbiji bod nije dovoljan - poručuje Grej.

Daren Mihan, treći Irac koji priča za naš list, veruje da će promene u selekciji doneti rezultat. - Objektivno, sledi nam treće mesto u grupi, mada se nećemo predati protiv Srbije, dok je Portugalij­a neprikosno­vena. Najviše se uzdam u Hurihejna i Najta, koji odlično igraju u Svonsiju, odnosno Derbiju. Selektor Keni je doneo puno strasti, novih ideja, pa verujem da dolazi zlatna era irskog fudbala - ističe Mihan i ne krije optimizam po pitanju rezultata utakmice na „Marakani“:

- Pre dve godine kladio bih se da će biti dosadno i 0:0, a posle najnovijih promena uveren sam da ćemo pobediti sa 1:0.

 ??  ?? Selektor „momaka u zelenom“Stiven Keni
Selektor „momaka u zelenom“Stiven Keni
 ??  ?? Velika uzdanica Iraca: Konor Hurihejn
Irski navijač Daren Mihan
Velika uzdanica Iraca: Konor Hurihejn Irski navijač Daren Mihan

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia