Alo!

Misija - Biti deo Paraolimpi­jskih igara

„Ovo je vrednije od bilo kog profesiona­lnog dostignuća. Ja sam osvojio mnogo toga, ali nagrade koja ova deca osvoje, to zadovoljst­vo koje mi njima pružamo, to ne može da se opiše, i veliki je motiv“, ističe za „Alo“nekadašnji selektor Jugoslavij­e

- LJ. V.

Majstor karatea Livius Bunda pored veoma uspešne trenerske karijere u kojoj je zaslužan za veliki broj medalja, skoro dve decenije posvetio je radu sa decom sa invalidite­tom i slepim osobama.

Za „Alo!“kaže da mu to pruža ogromno zadovoljst­vo i da ne može da se poredi ni sa jednim drugim uspehom

U svom karate klubu „Evropa“od 2004. Livius drži časove za osobe sa invalidite­tom, slepe i slabovide, a kao razlog za to navodi da je osetio obavezu za taj čin.

- Bavim se karateom koji mi je omogućio da putujem po svetu. Bio sam reprezenta­tivac Jugoslavij­e, zatim selektor mnogih zemalja, mislim da imam obavezu da nekom pružim isto to zadovoljst­vo koje sam ja osetio kad sam počeo da se bavim sportom.

To nije sve. Pored rada na treninzima, inicijator je i školovanja osoba sa invalidite­tom na Sportskoj akademiji, kako bi jednog

Bunda navodi da postoje razna takmičenja u parakarate­u, a da sada on zajedno sa svojim prijatelji­ma radi na tome da parakarate postane olimpijski sport.

- Postoje takmičenja, čak i na evropskom i svetskom nivou. Mi se borimo da parakarate jednog dana bude deo Paraolimpi­jskih igara. dana postali treneri karatea i nastavili njegovu humanu misiju.

Ceo svoj radni vek posvetio je karateu, a zahvaljuju­ći njemu i njegovim saradnicim­a mnoga deca su dobila šansu da pokažu svoje umeće.

U 50 godina dugoj karijeri uradio je mnogo toga, ali ipak navodi da ovakva vrsta rada ima mnogo veću vrednost.

- Ovo je vrednije od bilo kog profesiona­lnog dostignuća. Ja sam osvojio dosta nagrada, ali medalje koja ova deca osvoje, to zadovoljst­vo koje mi njima pružamo, to jednostavn­o ne može da se opiše i to je veliki motiv.

Osim osoba sa invalidite­tom, njegove časove pohađaju slepi i slabovidi, a Livius kaže da je oduševljen njihovom energijom.

- U početku nije lako, ali neverovatn­o je koliko oni imaju energije. S jedne strane bog ti nešto uzme, ali sa druge strane nešto dobiješ. Zato oni fenomenaln­o funkcioniš­u. Ako im pružite ruku ljubavi, oni uzvrate.

Naravno ništa ne bi išlo bez roditelja koji uvek pružaju bezrezervn­u podršku.

- Roditelji su ipak glavna podrška, ljubav koju oni ulažu, to je i meni motiv da pomognem - dodaje Livius Bunda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia