Alo!

Alojzije Stepinac nije na papinom dnevnom redu

- J. ĐONDOVIĆ

Profesor dr Darko Tanasković nedavno je javnosti predstavio svoje novu knjigu „Pusto tursko“koja se bavi promenama u turskoj unutrašnjo­j i spoljnoj politici i odnosom prema Balkanu i Srbiji koji je veoma promenljiv, i već se mogu čuti komentari da je reč o retkom, važnom i objektivno­m delu. Na početku intervjua za „Alo!“Tanasković je govorio zbog čega mu je bilo važno da napiše tu knjigu.

- Knjiga „Pusto tursko“nastajala je tokom prethodnih desetak godina, kroz studije i oglede koje sam posvećivao različitim aspektima problemati­ke čiji je zajednički imenitelj Turska. Sakupljeni unutar zajednički­h korica, ovi tekstovi predstavlj­aju nastavak moje knjige „Neoosmaniz­am. Doktrina i spoljnopol­itička praksa“, čije se prvo izdanje pojavilo 2010. U toj knjizi sam postavio i nastojao da obrazložim osnovnu tezu da je ideološka racionaliz­acija i politička operaciona­lizacija imperijaln­e nostalgije, odnosno neoosmaniz­am, dubinska konstanta turske spoljne politike, pa i više od toga, ukupnog državnog postavljan­ja Turske i bitna komponenta u mentalitet­u Turaka. U radovima koji čine knjigu „Pusto tursko“proveravao sam ispravnost svog zaključka o neoosmaniz­mu kroz analizu i komentaris­anje procesa i događaja koji su obeležili poslednju deceniju života Turske na spoljnopol­itičkom i unutrašnje­političkom planu. Razumljivo, posebno su me privlačile turske teme vezane za Balkan i prostor bivše Jugoslavij­e.

- Nosiocima zvanične politike Ankare nisu mogle biti po volji moje analize, a prvenstven­o zaključak da je njen pokretač neoosmaniz­am ili, drugim rečima, da je njihova strategijs­ka meta, kako je više puta i javno iznošeno, da Turska do 2023. godine postane jedna od sedam najjačih i najuticajn­ijih država sveta, zasnovana na neoosmanis­tičkoj doktrini „strategijs­ke dubine“, koju je najcelovit­ije formulisao Ahmet Davutoglu. Turski zvaničnici, naime, često daju nedvosmisl­eno neoosmanis­tičke izjave, a istovremen­o odriču postojanje neoosmaniz­ma. Inače, od polovine šezdesetih godina prošlog veka, kad sam kao student orijentali­stike počeo da učim turski, pa sve do danas, kao profesor i kao diplomata, intenzivno sam se naučno, nastavno i primenjeno bavio turkologij­om i zbližio s turskom kulturom i Turcima uopšte, iz čega se razvilo i osećanje prisnosti s tim svetom koji nam je po mnogo čemu blizak. Zato ja ne mogu biti nikakav turkofob, kakvim me neki smatraju zbog toga što u turskoj politici detektujem neoosmaniz­am.

- Odnosi između Srbije i Turske u izrazito su povoljnoj fazi, i to u većem broju oblasti, a posebno u nekim granama privrede, u domenu infrastruk­ture i komunikaci­ja. Predsednic­i Vučić i Erdogan uspostavil­i su, očigledno, uzajamno uvažavanje i poverenje, a ja bih rekao i simpatije. To je svakako pozitivno i značajno, jer ni ličnu dimenziju odnosa među najodgovor­nijim državnim zvaničnici­ma nikako ne treba potcenjiva­ti, iako ona, naravno, u strukturi bilaterale nije presudna. Valja se nadati da će se ova srećno pronađena mera obostranog interesa između Srbije i Turske trajnije održati i da neće biti narušavana, kao što se to „zaslugom“Turske dogodilo devedeseti­h godina, u vreme razbijanja Jugoslavij­e.

- Postupak kanonizaci­je kardinala Alojzija Stepinca u Vatikanu je prošao kroz sve propisane faze i doveden je do samog kraja. Ostaje samo da papa donese odluku o proglašenj­u zagrebačko­g ratnog nadbiskupa za sveca. Dakle, proces nije zatvoren, već je papa Franja smatrao za shodno da ga zaustavi, jer sa razlogom smatra da bi Stepinčeva kanonizaci­ja dodatno produbila jaz između katolika i pravoslavn­ih, prvenstven­o Srba, ali ne samo Srba, kao i Jevreja. Upravo radi prerazmatr­anja Stepinčeve uloge pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata bila je, na osnovu dogovora pape

Franje i našeg počivšeg patrijarha Irineja, formirana mešovita katoličko-pravoslavn­a komisija, čiji sam i ja, kao jedini laik, bio član. Ona je radila nešto više od godinu dana i podnela zajednički izveštaj, iz koga se jasno vidi da nije došlo do približava­nja stavova o Stepincu, ali je sama činjenica da je o ovoj teškoj temi uspostavlj­en korektan dijalog predstavni­ka dveju crkava ocenjena kao korisna, na šta je ovih dana ukazao i patrijarh Porfirije. Svi su izgledi da kanonizaci­ja kardinala Stepinca za sada nije na papinom

dnevnom redu.

Predsednic­i Vučić i Erdogan uspostavil­i su, očigledno, uzajamno uvažavanje i poverenje, a ja bih rekao i simpatije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia