Alo!

KURTI OSTAJE BEZ FOTELJE

- M. J.

Lider Samooprede­ljenja Aljbin Kurti ne može da bude premijer lažne države Kosovo zato što je osuđivan pa mu je zabranjeno da se kandiduje na javne funkcije. Iz istog razloga Kurti je „skinut“s poslaničke liste njegove stranke, tako da je ostao i bez mandata u takozvanoj skupštini Kosova.

Ovo bi moglo da stvori još veću političku krizu u južnoj srpskoj pokrajni ali i da dovede do novih izbora. Kurti pokušava da pronađe rešenje i zato vrši neviđen pritisak na takozvani ustavni sud u Prištini da promeni tu odluku. Ukoliko u tome ne uspe, on je spremio rezervnu varijantu.

- Kurti je spremio Arbena Vitiju kao rezervnog igrača. Ovaj bivši ministar zdravlja bio bi premijer do septembra, kada Kurtiju ističe ova zabrana, a onda bi se izvršila rekonstruk­cija vlade, Kurti bi postao premijer, a Vitija bi zadužio neku drugu funkciju rekao je za „Alo!“izvor iz Prištine. Kako naš list saznaje, Vitija bi posle premijersk­e fotelje ušao u trku za gradonačel­nika Prištine.

Inače, Kurti je osuđen na uslovnu kaznu zatvora zato što je izazivao incidente i bacao suzavce na sednici skupštine 2015. u Prištini. Sud mu je 2018. zabranio da se kandiduje za javne funkcije, a ta trogodišnj­a kazna ističe za šest meseci.

Nije ovo jedini problem s kojim se Kurti suočava. Naime, on je obezbedio većinu za novu vladu, ali mu nedostaje još 20 poslanika za izbor takozvanog predsednik­a Kosova. Vršilac dužnosti takozvane predsednic­e Kosova Vjosa Osmani tu ulogu može obavljati najkasnije do 5. maja ove godine, a zatim mora biti izabran novi predsednik ove nepriznate države.

Takođe, nejasno je da li Vjosa Osmani, koja ima status vršioca dužnosti, ima zakonsko pravo da Kurtiju da mandat za formiranje nove vlade, ili će morati najpre da se izabere predsednik lažne države Kosovo.

S obzirom na to da za izbor predsednik­a ne postoji podrška u parlamentu, lako bi moglo doći do novih izbora. U tom slučaju, održali bi se opšti izbori u južnoj srpskoj pokrajni.

Kurti je spremio Arbena Vitiju kao rezervnog igrača. Ovaj bivši ministar zdravlja bio bi premijer do septembra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia