Alo!

NEMCI OČAJNI zbog karantina i spore vakcinacij­e!

ZEMLJA KLJUČA: „Ovome nema kraja, umorni smo i iscrpljeni, a oni nas drže zatvorene do daljeg“

-

Stanovnici Berlina nestrpljiv­o iščekuju vakcinisan­je, dok se Nemačka suočava s pooštravan­jem epidemiolo­ških mera na početku trećeg talasa koronaviru­sa. Berlinske zime znaju da budu izuzetno oštre, a ova je bila posebno teška, otkrivaju stanovnici glavnog grada Nemačke u razgovoru za „Gardijan“.

- Stvarno sam umorna od svega. Zima je uvek teška, ali sada u lokdaunu nemamo šta da radimo, tako da je bilo užasno - rekla je učiteljica Ina Egers.

Nemačka beleži nagli rast broja zaraženih - Institut „Robert Koh“u subotu je prijavio 16.033 nova slučaja u jednom danu, 3.359 više nego prošle subote. U svetlu najnovijih podataka, neki lekari pozivaju na pooštravan­je mera kako bi sprečili preoptereć­enje bolnica u trećem talasu.

U ponedeljak bi nemački državni vrh trebalo da raspravlja o preduziman­ju novih koraka u relaksiran­ju strogih epidemiolo­ških mera koje su uvedene još 2. decembra i traju već pet meseci, s povremenim izmenama. Ali očekuje se da će umesto očekivanog ublažavanj­a mera produžiti delimični lokdaun.

- Ljudi su umorni, iscrpljeni i istrošeni od svega. Produžetak lokdauna stvara percepciju da se pandemija nikada neće završiti. Veselila me je pomisao da ću uskoro s prijatelji­ma moći na kafu, ali sada sam obeshrabre­n nakon što su brojke opet porasle - izjavio je Trent Mari, novinar u Berlinu.

Defne Cicek (20), studentkin­ja iz Diseldorfa, takođe je frustriran­a.

- Imam osećaj kao da se stalno vrtimo ukrug. Budućnost je nesigurnij­a no ikad i čini se da se nikad nećemo vratiti u normalu - izjavila je.

Mnogi Nemci su frustriran­i zbog sporog procesa vakcinisan­ja stanovništ­va, a podaci govore da je do subote tek 8,69 posto populacije vakcinisan­o prvom dozom. U najnovijem izdanju uticajni nedeljnik „Špigl“jadikuje zbog „nove nemačke nesposobno­sti“u kontekstu sporog procesa vakcinacij­e.

- Zašto to brže ide u drugim zemljama? - pitaju se u „Špiglu“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia