Alo!

Piksijevi „orlovi“

- I. S.

Reprezenta­cija Srbije danas otvara novo poglavlje, nadamo se ovog puta sa srećnim krajem, za razliku od prethodnog ciklusa. Novi selektor Dragan Stojković će u Staroj Pazovi okupiti igrače na koje računa za prve tri utakmice u kvalifikac­ijama za Mondijal u Kataru, upoznaće se sa svima i predstavić­e im ideje koje će mu biti vodilje u radu sa državnim timom.

Stojković je juče poslao jasnu poruku izabranici­ma da znaju šta ih čeka kada stignu.

- Igrači znaju ko sam ja, ja znam ko su oni… Neke poznajem lično, neke ne… Zato će taj generalni sastanak koji će biti održan danas biti vrlo svrsishoda­n i interesant­an. Za njih edukativan, ako ga shvate na pravi način. Jer fudbal nije samo trčanje i davanje golova. Postoji spektar stvari od kojih zavisi da li će jedan fudbaler, jedan trener ili jedan funkcioner biti na određenom nivou da dostojno reprezentu­je svoju zemlju. Nebitno je da li je na terenu ili je na ulici, u restoranu, bilo gde. Ako me budu pažljivo slušali, mnogo će im značiti. Dobiće jednu lekciju, ne samo fudbalsku, nego i životnu. Mi smo u misiji u kojoj ne predstavlj­amo samo sebe. Predstavlj­amo narod koji će nas bodriti uz TV ekrane, predstavlj­amo sve one koji imaju identifika­ciju srpstva. I daćemo sve od sebe da nikoga ne razočaramo - istakao je selektor Srbije.

Igrači će danas odraditi samo takozvani trening oporavka pošto je većina igrala naporne mečeve za klubove tokom vikenda, pojedini čak i kasno sinoć. U praksi to znači da će Stojković samo utorak imati za taktičku pripremu ekipe za meč protiv Republike Irske. Nedostatak vremena za duže upoznavanj­e i rad na treninzima praktično znači da će se Piksijeva priprema za prvi meč više svesti na njegovu veštinu komunikaci­je i buđenja entuzijazm­a u ekipi koja je uzdrmana posle šokantne eliminacij­e od Škotske.

Naslednik Ljubiše Tumbaković­a na klupi „orlova“će odmah biti „bačen u vatru“, jer njegove izabranike čekaju tri utakmice u kratkom vremenskom roku na startu kvalifikac­ija za Mondijal u Kataru. Već u sredu Srbija se sastaje u Beogradu sa Republikom Irskom, tri dana kasnije rival je prvak Evrope i osvajač Lige nacija Portugal, favorit grupe, a 30. marta „orlovi“gostuju Azerbejdža­nu. Ishod ta tri meča će već najaviti da li Stojkoviće­vi izabranici mogu da se nadaju prvom mestu u grupi, jedinom koje vodi direktno na Svetsko prvenstvo, ili će morati da se zadovolje borbom za poziciju broj dva koja vodi u baraž.

GOLMANI: Predrag Rajković (Rems), Marko Dmitrović (Ejbar), Đorđe Nikolić (Bazel). ODBRANA: Stefan Mitrović (Strazbur), Nikola Milenković (Fjorentina), Uroš Spajić (Fejenord), Miloš Veljković (Verder), Strahinja Pavlović (Serkl Briž), Marko Petković (TSC), Milan Gajić (Crvena zvezda), Filip Mladenović (Legija). SREDINA TERENA:

Mihailo Ristić (Monpelje), Saša Lukić (Torino), Uroš Račić (Valensija), Nemanja Maksimović (Hetafe), Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Radonjić (Herta), Dušan Tadić (Ajaks), Nenad Krstičić (AEK), Sergej Milinković-savić (Lacio),

Filip Đuričić (Sasuolo),

Darko Lazović (Verona), Marko Grujić (Porto),

Ivan Ilić (Verona), Andrija Živković (PAOK), Filip Kostić (Ajntraht).

NAPAD: Aleksandar

Mitrović

(Fulam), Luka

Jović (Ajntraht),

Dušan Vlahović

(Fjorentina) i Đorđe

Despotović

(Rubin).

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: MARKO METLAŠ, AP ??
FOTOGRAFIJ­E: MARKO METLAŠ, AP
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia