Alo!

OVO JE ĐILASOV PERAČ PARA!

ALO! OTKRIVA: PARTNER SRPSKOG TAJKUNA UPRAVLJA SA ČAK 34 FIRME

- E. A.

Iako Đilas pokušava na sve načine, pa i otvorenim pretnjama novinarima, da sakrije muljaže sa računima koje je otvarao u poreskim rajevima širom sveta, to mu ne polazi za rukom.

Sve što je radio smrdi na pokušaje da se opere prljav novac, do koga je došao tako što je ojadio građane Srbije, a koji je potom nameravao da sačuva uz pomoć međunarodn­ih perača novca.

Jedan od najboljih primera za to je firma „Open Internatio­nal“AG, koja je registrova­na u Švajcarsko­j u gradu Cugu, a u kojoj su potpisnici upravo Dragan Đilas i izvesni Paskal Šmit. Delatnost za koju je kompanija registrova­na je pružanje finansijsk­ih usluga. Firma se do 28. decembra prošle godine zvala „Multikom open“AG, a sama promena imena upućuje na to da je Đilasova namera bila da zametne tragove.

Pretragom na švajcarski­m poslovnim portalima može se jasno utvrditi da je Paskal Šmit potpisnik ili drugo ovlašćeno lice u čak 34 kompanije, koje su povezane sa osobama iz raznih zemalja, od Istočne Evrope do Azije. Jedna od njih je i Dragan Đilas.

U prilog sumnji da je Đilas otvaranjem mnogobrojn­ih računa u inostranst­vu pokušao da izbegne plaćanje poreza Srbiji, u kojoj želi da se dokopa vlasti, govori i mišljenje Željka Radovanovi­ća,

direktora Uprave za sprečavanj­e pranja novca, koji kaže da poslovanje u ofšor zoni i istovremen­o menjanje naziva firme nije zabranjeno, ali jeste neuobičaje­no.

- Ono što karakteriš­e transakcij­e koje u sebi nose prizvuk pranja novca jeste simulacija poslovanja. Oni glume poslovanje. Ukoliko imate kompaniju i posle nekoliko godina njenog rada joj menjate naziv, moramo prvo da razmislimo koji su razlozi, jer se svi trude da razviju brend. Kada menjate naziv i adresu morate o tome da obavestite dobavljače, kupce... ako ih imate. Ako od toga ništa nemate, vi to namerno radite samo da biste napravili promenom naziva diskontinu­itet. To vam je prilika da napravite diskontinu­itet sa onim što ste radili u prethodnom periodu - objašnjava Radovanovi­ć.

On dodaje da je „Multikom open“AG

tri puta dokapitali­zovan i pita da li je osnivač pre povećanja vlasničkog kapitala na taj novac platio porez u zemlji iz koje on dolazi. Radovanovi­ć zaključuje da Uprava za pranje novca ima pravo da zamrzne taj novac dok se ne dokaže njegovo poreklo. Narodna banka Srbije (NBS) demantoval­a je navode Dragana Đilasa da je utvrdila zakonitost poslovanja njegove firme „Multikom open“u Švajcarsko­j. Iz kabineta guvernera NBS saopšteno je da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitost­i porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranst­vu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi.

- U vezi s navodima Dragana Đilasa koji se odnose na zapisnik o kontroli, koji je Narodna banka Srbije sačinila tokom kontrole deviznog poslovanja rezidenta „Multikom Group“d.o.o. Beograd, čiji je vlasnik i zakonski zastupnik Dragan Đilas, a radi otklanjanj­a nedoumica oko moguće sadržine zapisnika i zakonskih ovlašćenja NBS, obaveštava­mo javnost da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitost­i porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranst­vu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi (Tužilaštvo, Poreska uprava, Uprava za sprečavanj­e pranja novca, Ministarst­vo unutrašnji­h poslova i drugo) - navodi centralna banka.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VLADIMIR MARKOVIĆ ??
FOTO: VLADIMIR MARKOVIĆ
 ??  ?? Paskal Šmit
Paskal Šmit

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia