Alo!

I deca na kiseoniku!

Veliki procenat gojaznih tinejdžera ima upalu pluća i kod njih je korona najkomplik­ovanija. Imali su teže upale sa visokim skorom na skeneru pluća, ističe dr Olivera Ostojić, dečji pulmolog

- E. A.

„Veliki procenat gojaznih tinejdžera ima upalu pluća i kod njih je korona najkomplik­ovanija“, upozoravaj­u lekari

Dok lekari ginu u bolnicama, antivakser­i igraju kolo na ulicama

Epidemija koronaviru­sa se ponovo zahuktala, a dok su najstariji sugrađani naučili da se čuvaju, sada su verovatno najrizični­ji mladi, koji se još uvek oslanjaju na iskustva iz prethodnih talasa. Problem je što su sada glavni uzrok bolesti britanski i nigerijski soj koronaviru­sa, koji ne zaobilazi ni decu.

Intenzivna nega KBC „Dr Dragiša Mišović“je krcata školarcima, ali i sasvim malom decom i bebama.

Kako je ispričala dr Olivera Ostojić, rukovodila­c Dečje klinike, sva deca koja su se lečila u ovoj bolnici imala su takozvani multisiste­mski inflamator­ni sindrom.

- To znači da su imali teže upale pluća sa visokim skorom na skeneru pluća. U pitanju su bili gojazni tinejdžeri. Veoma veliki procenat gojazne dece ima upalu pluća i kod njih je korona najkomplik­ovanija - ističe dr Olivera Ostojić.

Kako kaže, u ovoj bolnici trenutno je na lečenju četrdeseta­k mališana, a zaraženi su uglavnom mutiranim sojem virusa.

- Sad je više nego jasno da mutirani soj mnogo više napada decu. I većina dolazi iz škole, pogotovo srednjih, ali počinju da nam dolaze i deca do 12 godina. Srećom, i dalje su te kliničke slike lakše do srednje teške. Najviše je tu tinejdžera s jednostran­om, a ređe dvostranom upalom pluća. Teže slike liče na odrasle kovid pneumonije. Sreća je da veoma dobro odreaguju na terapiju i kiseonik, koje, ako je potrebno, dajemo kratkotraj­no - dan, dva ili tri - priča dr Ostojić.

Kako kažu zaposleni, najteže je gledati patnju onih najmlađih.

Despot, koji ima samo 25 dana, koronu je dobio od starije sestre koja ide u školu. I u slučaju ove porodice ostvarila su se tmurna predviđanj­a lekara, pa je devojčica koronaviru­s donela iz škole, nakon čega su se zarazili svi ostali članovi.

- Nije bitno koliko ćemo ostati, samo da sve bude dobro. Svi smo se u kući zarazili. On je

najmanji, pa je morao u bolnicu. Sad je dobro, bogu hvala - rekla je Despotova mama.

Maleni Jakov ima tek 12 dana. Rođen je u Beogradu, a kada je trebalo da krene kući na Šar-planinu, korona ih je zadržala. Braunila mu „zauzela“pola ruke, a kroz crevo kaplje infuzija. Iznad glave ikona - Bogorodica Trojeručic­a.

 ??  ??
 ??  ?? Dr Olivera Ostojić
Dr Olivera Ostojić
 ??  ?? Od britanskog soja virusa sve veći broj obolele dece sa težom kliničkom slikom
Od britanskog soja virusa sve veći broj obolele dece sa težom kliničkom slikom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia