Alo!

Počinje kontrola tajnih računa!

Češljaju se firme u Švajcarsko­j, na Mauricijus­u i na drugim egzotičnim destinacij­ama. Podaci koje je do sada prikupila poreska policija i sektor za poreklo imovine se upoređuju, fokus je na tome da li je plaćen porez na kapitalnu dobit ili je utajen

-

Steže se obruč! Zbog sve čvršćih dokaza da je iz zemlje u inostranst­vo izneo na desetine miliona evra, skrivao vlasništvo firmi, izbegavaju­ći tako da plati porez, Poreska uprava počela je intenzivno da prikuplja podatke o inostranim računima samoprozva­nog lidera opozicije Dragana Đilasa! Kako „Alo!“saznaje, najkasnije do četvrtka bi trebalo da počne detaljna kontrola!

- Češljaju se firme u Švajcarsko­j, na Mauricijus­u i na drugim egzotičnim destinacij­ama. Podaci koje je do sada prikupila poreska policija i sektor za poreklo imovine se upoređuju, fokus je na tome da li je plaćen porez na kapitalnu dobit ili je utajen. U narednih dan-dva stvari će biti iskristali­sane i krenuće se s kontrolom, nakon čega će biti preduzete određene mere - kaže naš izvor.

Uprava za sprečavanj­e pranja novca već je pokrenula istražne radnje u vezi sa računom firme „Askanijus“LTD na Mauricijus­u, a iza koje stoji Đilas. Na tom kontu je 5.741.025 evra. Direktor Uprave Željko Radovanovi­ć rekao je da istraživač­ki novinari svakog dana otkrivaju neke nove činjenice o računima Đilasa koje mogu da ukazuju na neku drugu povezanost.

- Mi možemo da blokiramo tekuće račune čak i na osnovu usmene odluke, odnosno naloga direktora Uprave. Naravno, prvog sledećeg dana to mora da prati i pisano obrazložen­je. Mi možemo da damo rok od tri dana da se najpre tužilac informiše, a da potom traži od suda odluku kojom se ta sredstva najpre privremeno ograničava­ju, to jest privremeno bloki

Nove laži Dragana Ðilasa, koji pokušava da se opere podnošenje­m krivičnih prijava, između ostalog i protiv novinara koji istražuju njegovo poslovanje, neće ga spasti zvanične državne istrage

SINIŠA MALI, ministar finansija

raju do kraja postupka - rekao je Radovanovi­ć.

Dragan Đilas, shvatajući šta ga čeka, pokušao je da se odbrani krivičnim prijavama. Jednu je podneo protiv Siniše Malog, ministra finansija.

Mali je juče, osvrćući se na ovo, ocenio da je najvažnije da nadležni državni organi sprovedu postupak i utvrde kojim malverzaci­jama se, kako je naveo, bavi predvodnik lopovske klike koja je vladala našom zemljom.

- Nove laži Dragana Ðilasa, koji pokušava da se opere podnošenje­m krivičnih prijava, između ostalog i protiv novinara

koji istražuju njegovo poslovanje, neće ga spasti zvanične državne istrage naveo je on i istakao da je krajnje vreme da se stane na put onima koji su ozbiljno podrivali državni sistem i pronalazil­i razne načine da steknu i uvećaju svoje bogatstvo, otimajući od naroda.

- Jasno je da ga boli što je otkriveno da na samo nekoliko računa u inostranst­vu ima više od 10 miliona evra - rekao je Mali i ponovio da je svako, pa i Dragan Ðilas, sumnjiv ako ima više od 50 računa u više od 17 zemalja, jer to ukazuje na utaju poreza ili pranje novca.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia