Alo!

PIKSI, KRENI S POBEDOM!

- M. T.

Srbija večeras (20.45) protiv Republike Irske kreće u kvalifikac­ije za Mondijal u Kataru 2022. sa novim selektorom Draganom Stojkoviće­m. Posle neslavnog učešća u Rusiji 2018. i kraha u baražu za Evropsko prvenstvo ove godine okrećemo novi list, ponovo u nevreme.

Slučaj „Kokeza“dobrano je uzdrmao temelje naše kuće fudbala i u velikoj meri pažnju javnosti skrenuo sa zbivanja na terenu. Piksi se na startu našao u nebranom grožđu, ali se brzo distancira­o izjavom da „situacija nije nimalo prijatna, ali da sve funkcioniš­e na najbolji mogući način, selekcija ima neophodan mir i da ono što se zbiva sa Kokezom nema veze sa fudbalom“.

Neki potezi na startu Stojkoviće­ve ere prijali su narodu koji je odavno izgubio veru u nacionalni tim. Najpre je obavio čistku u kojoj su stradali Kolarov,

Milivojevi­ć, Nikola Maksimović, Ljajić, a Matić se ranije sam povukao i na njegovu odluku nije uticala promena selektora. Piksi je učinio sve da bar malo podmladi tim (Ilić,

Račić) sa osnovnom namerom da igraju samo oni kojima je to čast i obaveza. Uz to, potrudio se da eliminiše klanove koji su definitivn­o bili najveći kamen spoticanja.

Narodu se u startu najviše svidelo Piksijevo razmišljan­je da će u svakoj utakmici ići na pobedu, odnosno da u duelima sa Irskom, Portugalom i Azerbejdža­nom kalkuliše sa devet startnih bodova. Jedno su želje, a drugo mogućnosti. Objektivno, Portugal je najveći favorit za osvajanje prvog mesta, a Srbija bi trebalo da se bori za poziciju broj dva. Onda ponovo kroz Scilu i Haribdu (baraž) mora da trasira put do velikog takmičenja, što je Stojković i obećao.

Optimizam možemo da zasnivamo na životnoj formi novog kapitena Tadića i Kostića, sve sigurnijim igrama Milenković­a i Đuričića... Ali fudbal se igra za golove. A tu može da škripi. Mitrović je daleko od forme, a na njegovim plećima iznet je naveći teret prethodnih godina. Jović povremeno igra i prava je sreća da se pojavio Vlahović, u punom sjaju, koji ozbiljno konkuriše za prvu postavu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia