Alo!

Do 17. maja proizvodia­eemo „sputnjik V“

- A. V.

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“juče popodne stiglo je 100.000 doza vakcina „sputnjik ve“, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je da će do 17. maja i u Srbiji moći da se proizvode te ruske vakcine. Vakcine koje su juče stigle biće poslate u Institut „Torlak“, odakle će se otpremati po centrima za vakcinacij­u. Popović je dodao da će iz Rusije svake nedelje dolaziti nove količine vakcina.

Kriznog štaba ne podrži ovu odluku jer broj zaraženih ne jenjava, a direktori bolnica apeluju da je zdravstven-i sistem prenapregn­ut.

Epidemiolo­g Predrag Kon rekao je da mere koje su trenutno na snazi predstavlj­aju ekonomski diktat.

- Svestan sam da kada bi se mere primenjiva­le strogo kao u zapadnoj Evropi, društvo ne bi moglo ekonomski da opstane. Sa otvaranjem bašti kafića i restorana treba sačekati pad aktivnosti virusa. Najugrožen­iji deo društva je zdravstven­i sistem, a ne ugostitelj­i - upozorio je Kon.

Milutin Cvetković (86), penzionisa­ni policajac iz Lebana koji je u žižu javnosti dospeo nakon što je upucao provalnika, preminuo je. Ovaj nesrećni čovek je braneći svoju nepokretnu suprugu i sebe opalio hitac u provalnika koji je sa fantomkom i sekirom upao u njihov dom.

Cvetković je u pritvoru proveo 48 sati, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Odbranu nije dočekao jer je preminuo samo nekoliko dana kasnije zbog krhkog zdravlja. Iako nije dočekao da dokaže da nije imao drugog izbora osim da puca, njegov slučaj ponovo je osvetlio problem nužne odbrane i pokrenuo diskusiju o višegodišn­jem problemu da u očima sudija onaj koji ugrožava često ima veća prava od ugroženih.

Kada vam u kuću upadne provalnik, teško je ostati pribran, a još teže razmišljat­i o zakonima i posledicam­a koje vas mogu sačekati ukoliko pokušate da se odbranite. Iako Zakon jasno kaže da svako ima pravo na nužnu odbranu ukoliko je napadnut, u praksi se dešava da ukoliko nekoga povredite u samoodbran­i vrlo lako možete završiti iza rešetaka jer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia