Alo!

Manakova i Èabarkapa OBELEŽILI POLUFINALE!

Odlično organizova­no takmičenje, s mnogo žestokih duela i sjajnih poteza u obe konkurenci­je, okončano je pobedama velemajsto­ra Marije Manakove i intermajst­ora Novaka Čabarkape

-

Po četvoro takmičara koji su uspeli da se plasiraju na državni šampionat imaju veliki kvalitet i sigurno je da će ovogodišnj­e prvenstvo biti poslastica za ljubitelje šaha

DRAGAN LAZIĆ, predsednik Šahovskog saveza Srbije

Trijumfima velemajsto­ra Marije Manakove i intermajst­ora Novaka Čabarkape završeno je polufinale pojedinačn­og prvenstva Srbije u šahu za 2021. godinu.

Paraćin je bio poprište žestokih duela! Bilo je tu mnogo dobrih mečeva i sjajnih poteza za pamćenje. U veoma teškim pandemijsk­im uslovima, uz sve propisane mere zaštite, za šahovsku tablu selo je 40 takmičara u muškoj i 13 u ženskoj konkurenci­ji. Borili su se za jedno od prva četiri mesta koja vode direktno na državni šampionat. Posle sedam dana i devet odigranih kola dobili smo pobednike.

U konkurenci­ji šahistkinj­a velemajsto­r Marija Manakova i intermajst­or Marina Gajčin opravdale su epitet glavnih favorita. Drugi dodatni kriterijum je odlučio da Manakova odnese pobednički pehar i zlatnu medalju, dok je Gajčinovoj pripalo drugo mesto i srebrna medalja. Treće mesto zauzela je intermajst­or Sandra Đukić. Listu šahistkinj­a koje su se direktno plasirale na državni šampionat zaokružuje intermajst­or Ljilja Drljević na četvrtom mestu, koja je zbog pobede u međusobnom duelu „pretekla“koleginicu po tituli Jovanu Srdanović.

Kod šahista mladi Subotičani­n, intermajst­or Novak Čabarkapa pokazao je najsigurni­ju igru i sasvim zasluženo poneo pobednički pehar. Mladi Luka Budisavlje­vić, koji svakog dana očekuje da mu FIDE prizna titulu velemajsto­ra, osvojio je drugo mesto sa istim brojem poena kao i novosadski velemajsto­r Siniša Dražić, koji je posle nešto lošijeg starta vezao četiri uzastopne pobede i zasluženo se plasirao na državni šampionat. Poslednji direktni učesnik prvenstva je Miloje Ratković, koji, isto kao i Luka Budisavlje­vić, očekuje brzo priznanje titule velemajsto­ra.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić nije krio zadovoljst­vo. - Zadovoljan sam kako je sve organizova­no, kao i celim nadmetanje­m. Borbe su bile beskomprom­isne sa mnogo lepih duela. Finale će biti odlično, sa jakim sastavom. Po četvoro takmičara koji su uspeli da se plasiraju na državni šampionat imaju veliki kvalitet i sigurno je da će ovogodišnj­e prvenstvo biti izuzetno jako i da će predstavlj­ati poslasticu za ljubitelje ovog sporta. Šahovski savez Srbije nastavlja da realizuje svoje aktivnosti predodređe­ne kalendarom. Akcije koje smo zacrtali za 2021. godinu teku po planu - rekao je Lazić.

Direktor prvenstva Saša Jevtić, čovek koji nosi velike zasluge za sjajnu organizaci­ju ovog takmičenja, zahvalio se svima na korektnoj borbi. On je posebno istakao pomoć Akademije „Dositej“Šahovskom savezu Srbije u trenucima kada je to bilo najvažnije.

Nagrade najboljim šahistkinj­ama uručio je Andrija Jorgić, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije, dok je najboljim šahistima pehare i medalje uručio Srećko Bačevac, generalni menadžer Akademije „Dositej“.

 ??  ?? Siniša Dražić, Novak Čabarkapa i Luka Budisavlje­vić
Siniša Dražić, Novak Čabarkapa i Luka Budisavlje­vić
 ??  ?? Marina Gajčin, Marija Manakova i Sandra Đukić
Marina Gajčin, Marija Manakova i Sandra Đukić
 ?? FOTO: VLADIMIR MARKOVIĆ ??
FOTO: VLADIMIR MARKOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia