Alo!

Podgorica u kamenom dobu

KVALIFIKAC­IJE ZA SP 2022.

- M. TOPALOVIĆ S. R.

U trenerskom životu Stivena Kenija (49), koji nije bio ni prosečan fudbaler, sve se odvijalo kao u filmu. Počeo je uobičajeni­m tempom, a onda je usledio strelovit uspon do klupe reprezenta­cije Republike Irske, večerašnje­g protivnika Srbije na početku kvalifikac­ija za SP u Kataru.

O selektoru „momaka u zelenom“za „Alo!“priča Stefan Čolović, fudbaler Čukaričkog koji je polovinu prošle godine proveo u irskom klubu Dandalk.

- Keni je skroman, ozbiljan i komunikati­van. Nije bio poznat fudbaler i tek je u žižu dospeo radeći u Dandalku kojeg je preuzeo 2012. i na klupi ostao šest sezona osvojivši četiri titule i dva kupa. Potvrdio je nesporan talenat i kvalitet. Pre njega Irci su za selektora uvek angažovali zvučna trenerska imena koja su se prethodno dokazala u Engleskoj, a onda je Keni izbio u prvi plan i zna da ceni ukazanu šansu - kaže Čolović.

Imali ste priliku da razgovarat­e?

- Da. Boraveći u

Dandalku sprijatelj­io sam se sa navijačem koji je Kenijev veliki prijatelj, pa je tako došlo do nekoliko susreta. Kad god je bio u prilici dolazio je na treninge i utakmice, diskretno delio savete. Uvek je na usluzi.

Mnoge je iznenadilo njegovo imenovanje?

- Pre dve-tri godine preuzeo je mladu reprezenta­ciju, zahvaljuju­ći uspesima sa Dandalkom, a onda je nasledio poznatog Mika Mekartija, ranije nego što je trebalo zbog odlaganja EP. Ipak, nije uspeo da prođe Slovake u baražu.

Koje ga finese odlikuju kao trenera?

- Sa Irskom pokušava ono što izgleda nemoguće - da igraju fudbal s akcentom na napad. Nema veliki roster, kao recimo Srbija, a na sve su došle povrede ključnih igrača. Baš je u velikom problemu, ali neće odustati od namere pošto je trener savremenog kova i svestan da je stil koji su Irci decenijama forsirali odavno prevaziđen.

Sigurno imaju još problema?

- Efikasnost im je rak-rana i zato Kenijev sistem igre još nije profunkcio­nisao. Ipak, može da radi u miru, iako nema pobedu kao selektor nije na udaru javnosti i saveza. Kod nas bi ga odavno smenili posle po četiri remija i poraza uz samo jedan postignut gol - poručuje Čolović.

SRBIJA - R. IRSKA

Dešavanja u „Morači“tokom i posle utakmice Budućnost Crvena zvezda u 22. kolu ABA lige primorala su upravu Beograđana da reaguje i osudi pogrdne povike sa tribina.

- Deo tribina je na primitivan i nekulturan način vređao našeg trenera, kapitena, ostale igrače, tim-menadžera, kao i predsednik­a koji nije bio prisutan. Vrhunac je bilo oponašanje majmuna svaki put kad bi Volden primio loptu. Te osobe imale su akreditaci­je, a kulturološ­ki su ostale u kamenom dobu. Dokazale su da primitiviz­am i dalje ima prostora i da se kod njih demokratsk­i proces zaustavio. U 21. veku vređati osobe afričkog porekla je razočarava­juće, iako i Budućnost ima igrače iste boje kože - rekao je direktor crveno-belih Filip Sunturlić za „Sportklub“.

 ??  ?? Nada se podvigu: Stiven Keni
Poznaje Irce: Stefan Čolović
Beograd 20.45 TV „Nova S”
Nada se podvigu: Stiven Keni Poznaje Irce: Stefan Čolović Beograd 20.45 TV „Nova S”
 ??  ?? Filip Sunturlić
Filip Sunturlić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia