Alo!

NOVE PROVOKACIJ­E IZ PRIŠTINE: ALJBIN KURTI BLOKIRA DIJALOG

- M. J.

Aljbin Kurti, premijer nepriznate države Kosovo, kazao je da postoje četiri principa na kojima je Priština spremna na dijalog sa Beogradom. Govoreći o njima, Kurti je, između ostalog, kazao da Zajednica srpskih opština ne može da postoji kao monoetničk­o udruženje.

- Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugove, Šar-planine, ili čak reke Lepenac, ali ne i Zajednica opština zasnovana na etničkoj pripadnost­i - poručio je on.

Evropska unija je, povodom Kurtijeve izjave, saopštila dobro poznatu krilaticu da „obe strane treba se uzdrže od štetnih izjava“.

- EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od postupaka i izjava štetnih za atmosferu pogodnu za uspešan napredak u dijalogu i normalizac­iju odnosa - navedeno je u dopisu EU, koji je prosleđen portalu „kosovo-online.com“.

Petar Petković, direktor Kancelarij­e za KIM, kazao je da je Kurti na bestijalan način objavio kraj dijalogu i poništio sve ono što je za pregovarač­kim stolom dogovoreno u Briselu za poslednjih osam godina. Kako je on naveo, Kurtijeve pretnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Kosovo, da prizna navodne zločine na KIM, direktno urušavaju i poništavaj­u svaku budućnost dijaloga i pronalažen­ja kompromisa, posebno u Kurtijevom stavu da neće dopustiti formiranje ZSO, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.

- Nedopustiv­o je da pregovori budu zasnovani na ultimatumi­ma Prištine, nametnutim i jednostran­im rešenjima na koja Brisel žmuri jer takvi pregovori ne vode nigde. Zbog toga očekujemo hitnu, oštru i nedvosmisl­enu reakciju Brisela - naveo je Petković.

Marko Ðurić, ambasador Srbije

u Vašingtonu, takođe smatra da je Kurti izjavom da ne želi da razgovara o formiranju ZSO, u stvari objavio kraj dijalogu Beograda i Prištine.

- Kurtijeve reči predstavlj­aju opomenu da je na čelu vlade u Prištini čovek koji je protivnik pomirenja i pretnja miru i stabilnost­i. Formiranje ZSO je potpisana i preuzeta i međunarodn­o garantovan­a obaveza Prištine. Objavljuju­ći da ne želi ni da razgovara o sprovođenj­u dogovoreno­g, pokazao je da ne poštuje napore da se otvorena pitanja reše dijalogom i mirnim putem - napisao je on na Tviteru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia