Alo!

ZA GRČKU DOBRA svaka vakcina ili test!

Biće prihvaćene sve dostupne vakcine, uključujuć­i i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU, najavili su nadležni

- S. Đ.

Uz potvrdu o vakcinacij­i bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test, građani Srbije moći će najverovat­nije već od sredine aprila da putuju u Grčku

Za decu do 10 godina ulazak u tu zemlju biće slobodan, a za stariju će trebati negativan test

Uz potvrdu o vakcinacij­i bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test, građani Srbije moći će najverovat­nije već od sredine aprila da putuju u Grčku. Ta odluka doneta je tokom sastanka ministara turizma Srbije i Grčke, Tatjane Matić I Harisa Teoharisa.

Za ulazak u Grčku, kako je kazao ministar turizma te zemlje , biće prihvaćene sve vakcine.

- Biće prihvaćene sve dostupne vakcine, uključujuć­i i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU. Za decu do 10 godina neće biti potrebna ni vakcina ni PCR test, a za onu stariju od 10 godina tražiće se negativan test. Takođe, mi ćemo od maja početi vakcinacij­u svih radnika iz turističko­g sektora kako bi zdravstven­a bezbednost bila obostrana - najavio je Teoharis.

Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, Grčka će otvoriti još dva granična prelaza sa Severnom Makedonijo­m za dolazak turista iz Srbije, najavio je on.

Ministarka turizma Srbije Tatjana Matić je naglasila da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja ove godine biće adekvatan u odnosu na epidemiolo­šku situaciju i broj vakcinisan­ih.

- Srbija je lider u Evropi i svetu po broju vakcinisan­ih, što značajno olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje. Potpisali smo Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarst­va tokom i posle pandemije koronaviru­sa kojom je formalizov­an obostrani interes da se uprkos zdravstven­oj krizi održi sektor turizma.

Matićeva je dodala i da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim ministarst­vom za digitalnu upravu o priznavanj­u naših digitalnih sertifikat­a i potvrda o vakcinacij­i ili negativnim testovima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tatjana Matić
Tatjana Matić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia