Alo!

Vjosa Osmani još bez podrške albanskih poslanika

- M. J.

Aljbin Kurti nekako je uspeo da formira većinu za sastav nove takozvane vlade Kosova, ali nema podršku dovoljnog broja poslanika za izbor Vjose Osmani za novu predsednic­u ove nepriznate države.

Za to je potrebno da u skupštinsk­oj sali, u danu za glasanje, bude najmanje 80 poslanika, a Kurti može da računa na 61 podignutu ruku. Zato su ovih dana u toku pregovori sa opozicioni­m partijama, pre svega sa DSK iz koje je u Pokret Samooprede­ljenje uoči poslednjih izbora prebegla Vjosa Osmani.

Ustav nepriznate države Kosovo kaže da se izbor takozvanog predsednik­a vrši sa dve trećine glasova svih poslanika, a to je 80. Ako nijedan kandidat ne dobije dvotrećins­ku većinu u prva dva kruga glasanja, održaće se treće glasanje između dva kandidata koji su na drugom glasanju dobili najveći broj glasova poslanika. Ali i u trećem krugu je obavezno prisustvo najmanje 80 poslanika. Do novih izbora može doći u slučaju da nijedan kandidat u trećem krugu ne dobije 61 glas.

Bivša stranka Vjose Osmani još uvek nije zauzela jasan stav o tome da li je treba podržati ili ne. Neki poslanici su se tome oštro usprotivil­i, dok je njih nekoliko unapred najavilo podršku. Zvanična odluka trebalo bi da bude poznata najkasnije danas.

Ono što se zna, DPK je sigurno neće podržati, a to je potvrdio i poslanik ove stranke Ferat Šalja, koji je rekao da „neće praviti kompromise po pitanju predsednik­a i neće podržati kandidata koji ne donosi političko jedinstvo“.

- DPK i njegove strukture, Upravni odbor i Predsedniš­tvo zauzeli su stav da neće glasati za Osmani kao kandidatki­nju za predsednic­u. Prvi razlog je taj što se ni u jednom trenutku svog političkog života nije ponašala kao osoba koja promoviše jedinstvo - rekao je Šalja.

Univerzite­tski profesor Miljazim Krasnići kazao je da ne zna da li da potez Vjose Osmani, koja je zatražila podršku svoje bivše stranke DSK za mesto predsednik­a, nazove naivnim ili drskim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia