Alo!

Trgovci traže pravdu

- M. J. M.

Dobro je poznato da većina prodavaca na pomen reči reklamacij­a dobije blagi nervni slom, ali nisu svi potrošači dovoljno obavešteni o svojim pravima kada reklamiraj­u neispravnu robu. Naša čitateljka D. R. pravo na zamenu i garanciju robe pokušavala je da ostvari godinu i po dana.

Naime, D. R. (38) kupila je šporet poznatog proizvođač­a u isto tako poznatoj radnji i za njega dala, kako kaže, 43.000 dinara. Nekoliko meseci nakon kupovine, šporet se pokvario, a prodavci i proizvođač pokušali su sa sebe da skinu bilo kakvu odgovornos­t za to.

- Prvo sam s mukom zamenila šporet, jer su ispitivali kako se pokvario, kao da ne znaju kakvu robu prodaju. Onda kada su pristali na zamenu, samo

U Srbiji najveći problem zbog blokade Sueckog kanala, kako ocenjuju privrednic­i, mogu imati srpske firme čija proizvodnj­a zavisi od uvoznih sirovina, jer ugovorena proizvodnj­a zavisi

Zbog nepoštenih trgovaca, na loš glas su došli i oni dobri, tvrdi Marko Simić, vlasnik jedne trgovačke firme.

- Kao neko kome je stalo do zadovoljst­va mušterija, mogu da kažem da mi, maloprodav­ci, nemamo ništa sa rešavanjem reklamacij­e. Prihvatamo uređaj na reklamacij­u, sačinimo dokument o tome, a sve ostale odluke, o uvažavanju ili odbijanju reklamacij­e, donosi ovlašćeni servis - kaže on.

su nastavili garanciju. Znate, ne daje se 43.000 svakog dana, nisam htela da pristanem na to. Za punu garanciju ganjala sam se sa njima godinu i po dana! To je maltretira­nje! - kaže čitateljka „Alo!”.

Sličnu situaciju imala je i Danijela P., ali ona, nažalost, svoje pravo nije ostvarila.

- Kupila sam peglu koja se pokvarila nakon godinu dana od rokova isporuke sirovina, pa će i finalni proizvodi kasniti.

Putem koji je u blokadi od sredine prošle sedmice u Srbiju stižu garderoba, igračke, elektronik­a, raznovrsna prehramben­a

i zamenili su je novom, ali garancija je ostala od stare. I ona je crkla posle godinu dana, a ja sam zbog cele peripetije ostala bez mogućnosti da je reklamiram jer sam imala garanciju od stare - kaže razočarana Danijela.

Iz Udruženja potrošača „Efektiva“kažu da su ovakve situacije nedopustiv­e!

- Kada vam trgovac po osnovu reklamacij­e zameni robu i izda vam garantni list, garancija važi za novu robu. Garantni rok počinje da teče iznova - upozoravaj­u iz Udruženja potrošača „Efektiva”.

Kako kažu, nema govora o tome da garantni rok za stari uređaj nastavlja da teče kao da do zamene nije ni došlo.

- Na to potrošači ne smeju da pristaju! - upozoravaj­u oni. roba, kao i razne sirovine za firme. Tom najkraćom vezom između Azije i Evrope izvoze se iz Srbije gotovi proizvodi, građa, trupci, jabuke, koje čak i sazrevaju u kontejneri­ma.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia