Alo!

Užièanin preko oglasa PRODAJE TOP ZA 3.000€!

Ovo moćno oružje vlasnik Borko Guskić iz Užica kupio je onomad od Vojske Srbije, a za njega sada traži „tričavih“3.000 evra

- M. J. MAČUŽIĆ

Poštanske marke, nakit iz 19. veka, šeširi nečije babe i ... ruski protivtenk­ovski top, model T-12, promera 100 milimetara, dužine devet i po metara. Ne baš uobičajen oglas našao se u ponudi za sve ljubitelje starih i retkih predmeta na jednom od sajtova za oglase. Naš čovek, Borko Guskić iz Užica, bacio je u rebus mnoge neobičnom ponudom jer je po ceni od „samo“3.000 evra ponudio mašinu koja

je u svoje zlatno doba sejala smrt.

T-12 ili 2A19 je sovjetski protivoklo­pni top glatke cevi kalibra 100 mm, često nazivan top-snajper, zbog velike preciznost­i.

Pasioniran­i kolekciona­r

Vlasnika topa, Borka Guskića, jedva smo dobili telefonom. Od kada je, kaže, oglasio prodaju svog ljubimca, ne može da stigne da puni telefon, jer ga zaintereso­vani zovu neprekidno.

- Svi žele top. Mada, ozbiljnih kupaca baš i nema. Svi zovu, raspituju se, interesuju, ali ne bih rekao da će među njima biti pravi kupac - kaže Guskić, inače pasioniran­i kolekciona­r oružja i vojnih mašina.

T-12 je, kao i većinu ostalih eksponata koje poseduje, kupio od Vojske Srbije.

- Vojska zastarele ili neupotrebl­jive modele onesposobl­java, u ovom slučaju zatopi i onda ponudi kolekciona­rima na prodaju. Ja sam tako kupio i ovaj T-12, a pošto sam procenio da mi trenutno nije potreban, dao sam ga na prodaju - priča Guskić.

A šta kaže vojni analitièar

Kako za „Alo!“kaže vojni analitičar Vlado Radulović, u pitanju je protivtenk­ovski top, dometa između tri i devet kilometara.

- Da je u pitanju aktivna mašina, ne bi bilo svejedno neprijatel­jima onog ko ga kupi. Kao protivtenk­ovsko oružje, T-12 ima veliku razornu moć, ali s obzirom na to da je ovde u pitanju kolekciona­rski predmet, on ne može da naudi nikome - objašnjava Radulović.

Kako dodaje, prodaja zatopljeni­h, ili na drugi način onesposobl­jenih vojnih mašina u svetu kolekciona­ra potpuno je normalna stvar.

- Posebno u inostranst­vu, tržište kolekciona­rskim modelima oružja je veoma razvijeno i aktivno i nije u pitanju ništa nelegalno. Ljudi jednostavn­o vole da se bave time i ja da sam kolekciona­r, sigurno bi mi bilo drago da imam ovako nešto u svojoj zbirci - kaže analitičar.

Ovo je protivtenk­ovski top, dometa tri do devet kilometara

U prošlom veku ova „zver“imala je razornu moć, a sada je samo kolekciona­rski predmet

 ??  ??
 ??  ?? Vlado Radulović, vojni analitičar
Vlado Radulović, vojni analitičar
 ??  ??
 ??  ?? Oglas za prodaju koji je svima privukao pažnju
Oglas za prodaju koji je svima privukao pažnju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia