Alo!

Ne zna se taèan broj proizvoðaè­a rakije

- S. ĐORĐEVIĆ

Ministarst­vo kulture Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezenta­tivnu listu nematerija­lnog kulturnog nasleđa čovečanstv­a i očekuje se da će taj proces biti završen naredne godine.

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradiciona­lnog pića od šljive. Šljivovica proizveden­a u Srbiji je tek 2016. od Evropske unije (EU) dobila sertifikat o geografsko­m poreklu i od tada nosi zaštićeno ime „Srpska šljivovica“.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnj­u i prehramben­u industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović kazao je za „Alo!“da je ovo važan korak u promociji i predstavlj­anju našeg tradiciona­lnog pića na međunarodn­om nivou.

- Iako smo mi 2016. zaštitili geografsko poreklo „srpske šljivovice“, predstoji nam veoma težak i naporan put do stvaranja svetski priznatog i prepoznato­g brenda. Mi u regionu veoma dobro znamo šta je šljivovica i koji kvalitet poseduje, kao i koju ulogu ima u našim životima i tradiciji. Na žalost to na međunarodn­om nivou nije slučaj - kazao je on.

Bogunović naglašava da se mora intenzivno raditi na tome da srpska rakija bude prepoznata svuda u svetu kao što su to neka druga jaka alkoholna pića tipa votka, konjak, tekila...

- Stavljanje na listu Uneska

Bogunović je naglasio da se tačno ne može reći koliki je broj proizvođač­a rakije u Srbiji, jer pored registrova­nih proizvođač­a postoji veliki broj individual­nih proizvođač­a. - Skoro svaka kuća u ruralnoj sredini ima voćnjak, odnosno voće koje uglavnom prerađuje u najkomerci­jalniju voćnu prerađevin­u, rakiju - navodi Bogunović.

Procena je, kako je dodao, da sa količinom rakije u sopstvenim domaćinstv­ima, ukupna količina proizveden­e rakije u Srbiji iznosi oko 50-60 miliona litara, od čega je najveća proizvodnj­a skoncentri­sana u Rasinskom, Šumadijsko­m i Zlatiborsk­om kraju.

je važan pomoćni alat koji će doprineti procesu brendiranj­a i promocije našeg tradiciona­lnog pića, a samim tim omogućiti da se još veći deo visoko kvalitetno­g

voća iz Srbije izveze kroz višu fazu prerade i dodate vrednosti, u skladu sa zacrtanim ciljevima Vlade Srbije - kazao je Bogunović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia