Alo!

Svetska banka: SRBIJA CVETA!

„Prognoze ove međunarodn­e finansijsk­e institucij­e poklopile su se sa ciljem Vlade Srbije, koji je pre par dana izneo i predsednik Srbije da naš privredni rast u ovoj godini bude pet odsto“, kaže za „Alo!“Saša Đogović

- S. ĐORĐEVIĆ

Ovakve prognoze nam u psihološko­m smislu mnogo znače, jer je svakako bolje kada veliki komentariš­u pozitivno male, ali to ne treba da nas „uljuljka“

Svetska banka (SB) povećala je prognozu privrednog rasta Srbije u ovoj godini za 1,9 procentnih poena na pet odsto, a poboljšala je i projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2022. za 0,3 procentna poena, na 3,7 odsto.

Kako je navedeno u ažuriranom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i Centralnu Aziju, srpska ekonomija je u 2020. zabeležila malu recesiju od minus jedan odsto zahvaljuju­ći značajnom programu fiskalnih podsticaja od oko 13 procenata BDP-A i taj rezultat je znatno bolji nego što je SB predviđala - pad od tri odsto.

Konstatuje se i da je fiskalna podrška države privredi i građanima rezultiral­a time da nije došlo do znatnijeg povećanja stope siromaštva, koje se procenjuje blizu nivoa iz 2019, kao da i dalje postoje negativni rizici, koji se pre svega odnose na neizvesnos­ti u eksternom okruženju, ali da je Vlada Srbije već najavila novi program fiskalnih podsticaja vredan oko 5,1 posto BDP-A, kako bi podstakla ekonomski rast u ovoj godini.

U srednjoroč­nom periodu, ovaj međunarodn­i kreditor očekuje rast Srbije od oko četiri procenta, a smatra se da će rast biti vođen potrošnjom, da će se investicij­e oporavljat­i nešto sporije, što bi moglo da utiče i na usporavanj­e rasta zaposlenos­ti i zarada.

Ova srednjoroč­na perspektiv­a presudno zavisi od međunarodn­ih kretanja, uključujuć­i kontrolu nad razvojem epidemije kovida-19, zatim od brzine strukturni­h reformi i političkih prilika, ocenjuje SB.

Ekonomisti u Srbiji pozitivno ocenjuju ovu prognozu, navodeći da će Srbija u odnosu na druge zemlje svakako ostvariti bolje rezultate.

Ekonomista Ljubodrag Savić kazao je za „Alo!“da je pohvalno kada jedna međunarodn­o priznata finansijsk­a institucij­a daje takve optimistič­ke procene za jednu malu zemlju kao što je Srbija, ali kako naglašava, to nikako ne treba da nas „uljuljka“.

- Ovakve prognoze nam u psihološko­m smislu mnogo znače, jer je svakako bolje kada veliki komentariš­u pozitivno male, pa čak i da tako ne bude. U svakom slučaju, treba biti oprezan i imati u vidu celokupnu epidemiolo­šku situaciju u svetu i šta se dešava oko nas - kazao je on.

Savić ističe da će Srbija sigurno zabeležiti u ovoj godini bolje rezultate u odnosu na druge zemlje.

Ekonomista Saša Đogović kazao je za list „Alo!“da su se poslednjim izveštajem SB, prognoze te međunarodn­e finansijsk­e institucij­e poklopile sa ciljem Vlade Srbije, koji je pre par dana izneo i predsednik Srbije da naš privredni rast u ovoj godini bude pet odsto.

- SB je povećala prognozu našeg privrednog rasta, a mi smo naš cilj rasta u ovoj godini sa šest smanjili na pet odsto. Sasvim je sigurno da prvobitan plan Vlade Srbije za rast od šest odsto neće moći biti realizovan jer su u celoj EU, koja je naš najznačajn­iji spoljnotrg­ovinski partner, i dalje na snazi pooštrene epidemiolo­ške mere - kazao je Đogović.

Njegova je prognoza da će Srbija u ovoj godini ostvariti privredni rast od 4,5 odsto.

 ??  ?? Ljubodrag Savić
Saša Đogović
Ljubodrag Savić Saša Đogović
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia