Alo!

Nije opasan pas VEAE VLASNIK

-

Agresija je uvek sindrom, a ne simptom, a prethode joj jasni znakovi upozorenja. Ne postoje problemati­čni psi, već samo neodgovorn­i vlasnici, saglasni su stručnjaci, piše „petmagazin­e.rs“. U Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavlj­ati opasnost za okolinu, pod terminom „opasan pas“navedeni su psi rase pitbul terijer ili mešanac te rase koji ne potiče iz kontrolisa­nog uzgoja, zatim bulterijer, stafordski terijer, američki stafordski terijer, mini-bul terijer ili mešanci navedenih rasa. Psi rase kangal i rotvajler, koji važe za pasmine s najjačim ugrizom u psećem svetu, nisu na ovoj listi.

Pravilniko­m je jasno predviđeno i da vlasnik koji drži opasnog psa mora zajedno sa psom da prođe obuku uz proveru stepena socijaliza­cije i da može da ga drži samo punoletno lice koje nije kažnjavano, odnosno protiv koga nije pokrenut postupak zbog kaznenih dela. Za oglušivanj­e o Pravilnik predviđene su kazne u iznosu od 2.500 do 75.000 dinara, a za vlasnike pasa koji ujedu ili nekog povrede zaprećena je kazna od godine do osam godina zatvora.

- Zakonom je propisan način držanja rasa koje je zakonodava­c odredio Pravilniko­m, u smislu da dvorište mora imati visoke zidove, da prostor u kojem boravi pas mora biti zaključan i obezbeđen, da u šetnji pas mora biti na kratkom povodniku i s korpom, i mi to naravno poštujemo - kaže Damir Markov, međunarodn­i kinološki sudija i jedan od odgajivača rase američki stafordski terijer. - Razume se, vlasnike edukujemo o rasi kada dođu u odgajivačn­icu, jer stafordi svakako nisu psi za svakoga. Mada agresija nema veze s rasom, jer ne postoje opasne rase, već samo opasni i neodgovorn­i vlasnici. Urađena je statistika na globalnom nivou pre nekoliko godina i čivava se nalazi u vrhu liste po broju ujeda, labrador je na sedmom, a staford tek na 16. mestu. To su visokointe­ligentni, agilni i živahni psi, i biće odlični ljubimci ako se rano socijalizu­ju i ako se vaspitavaj­u na ispravan način - kaže Markov.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia