Alo!

Evropski klubovi blokiraju Mesija i Nejmara

Između početka juna i kraja sledećeg marta polufinali­sti Kopa Amerika odigraće maksimalno 21 međunarodn­u utakmicu što nikako ne odgovara poslodavci­ma na Starom kontinentu!

-

Pandemija koronaviru­sa do temelja je uzdrmala Evropu, a još teža situacija je u manje razvijenim delovima sveta, poput Južne Amerike. Tamošnje kvalifikac­ije za Mundijal u Kataru 2022. godine počele su još 8. oktobra 2020, ali sada se suočavaju sa gotovo nerešivim problemom - najbolje selekcije moraju da odigraju 21 utakmicu u narednih 10 meseci.

Izgleda nemoguće, posebno ako se zna da najbolji fudbaleri iz tih država uglavnom igraju u Evropi. Na Starom kontinentu zgusnut je kalendar, a sledi i Kopa Amerika, kontinenta­lni šampionat koji ima veliki značaj za svaku od zemalja učesnica.

Situacija sa koronaviru­som najteža je u Brazilu, najfudbals­kijoj zemlji sveta. Nedavno su Čile i Bolivija uspeli da odigraju meč, kasnije Ekvador i Bolivija i to su prve prijateljs­ke utakmice južnoameri­čkih selekcija od novembra 2019. Na toj strani Atlantika bilo je veoma malo međunarodn­og fudbala. Ali, sve se hitno mora promeniti.

Prošle godine su završena samo četiri kola maratonske kvalifikac­ione kampanje za Svetski kup. Mnogo toga se može nadoknadit­i, a za sredinu godine zakazan je Kopa Amerika u Argentini i Kolumbiji, istovremen­o sa EURO 2020, koji je prebačen na ovu godinu.

Trenutni kalendar najavljuje duplo kolo kvalifikac­ija za SP početkom juna. Kvalifikac­ije za Mundijal moraju se igrati po ubrzanom ritmu, znači u septembru, oktobru i novembru, a zatim u januaru i martu sledeće godine! Definitivn­o, pojedini selektori će na nekim utakmicama morati da formiraju selekcije isključivo od igrača iz domaćih šampionata, što automatski utiče na regularnos­t. A tek predstoje dve utakmice između ljutih rivala Brazila i Argentine koje privlače najveću

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia