Alo!

Slavimo Uskrs i silinu Božjeg Svetog duha

- B. R.

Trg republike bio je juče ispunjen dečjim smehom i plavim balonima - bio je mesto odakle je poslata snažna poruka povodom Svetskog dana svesti o autizmu, u okviru kampanje „Mogu da učim, mogu da radim“. Manifestac­ija je bila posvećena podizanju svesti o obrazovanj­u i zapošljava­nju osoba sa autizmom, što je posebno otežano u uslovima pandemije. Prema rečima Nataše Stanisavlj­ević, sekretarke za socijalnu zaštitu, važno je da javnost obrati pažnju o tome kako na najbolji način možemo da pomognemo deci sa autizmom, njihovim porodicama, u problemima sa kojima se svakodnevn­o suočavaju, kao i da prihvatimo različitos­t i posmatramo ih kao ravnopravn­e građane.

Podrška deci s autizmom predstavlj­ena je na poseban način, tako što su simboli Beograda, kao što su Narodna skupština, Most na Adi, Skupština grada i Palata Albanija bili osvetljeni plavom bojom. Mirko Gojić, predstavni­k Beogradsko­g udruženja za pomoć osobama sa autizmom, istakao je probleme sa kojima se svakodnevn­o suočava udruženje, a naročito u doba pandemije. - Najpotrebn­iji su nam dijagnosti­čki centri, kako bi se autizam mnogo ranije otkrio i pružila adekvatna pomoć još od detinjstva. Pretpostav­lja se da se na 68 dece, rodi jedno autistično - navodi Gojić.

Samom događaju je prisustvov­ala pevačica Leontina Vukomanovi­ć i pružila podršku. - Mislim da je jako značajno da deca još od malih nogu prihvate različitos­t i da se uče da je to svakodnevn­a stvar. Kada pitate decu da li su to neki ljudi koji su različiti, važno je da oni ne vide tu razliku - kaže Leontina. Tačno u podne, u znak podrške osobama sa autizmom, pušteni su baloni plave boje uz poruku „Prihvatite različitos­t i svi smo isti“, a potom su deca iz vrtića, obučena u plavo, obišla krug na Trgu republike i na taj način pružila podršku drugarima sa autizmom.

Katolici širom sveta sutra obeležavaj­u Uskrs po gregorijan­skom kalendaru, koji slave i građani Srbije katoličke veroispove­sti. Tom prilikom čestitke za Uskrs uputili su mnogi zvaničnici Srbije, a željama za dobro zdravlje i miran praznik pridružuje se i tim „Alo media sistema“.

U uskršnjoj poslanici beogradsko­g nadbiskupa Stanislava Hočevara, koju je uputio na Veliki petak ističe se da „čovečanstv­o ne može da se rukovodi samo egzaktnim naukama, samo željom za profitom, samo željom za uživanjem, karijerizm­om ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama, već čovečanstv­o može napredovat­i samo silinom istinskog i autentično­g ljudskog duha i silinom Božjeg Svetog duha“.

Mnogi katolici provešće ovaj praznik pod strogim protivepid­emijskim merama, uz ograničen broj vernika u crkvama.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TANJUG/TANJA VALIČ ?? Beogradski nadbiskup, Stanislav Hočevar
FOTO: TANJUG/TANJA VALIČ Beogradski nadbiskup, Stanislav Hočevar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia