Alo!

Od ponedeljka PONOVO RADE BAŠTE KAFIAEA!

„Objekti koji imaju bašte moći će da rade, ali pod strogo definisani­m uslovima, a o otvaranju tržnih centrara tek će biti donesena odluka“, rekao je član Kriznog štaba Zoran Gojković

-

Mnogi s nestrpljen­jem očekuju i otvaranje šoping molova

novozaraže­no

Mnogi su slutili, a sada i dočekali, kafići ponovo rade! Od ponedeljka radno vreme svih objekata će se produžiti na maksimalno 22 sata. Dugo očekivana sednica Kriznog štaba održana je juče, a glavna tema bilo je otvaranje ugostitelj­skih objekata.

Grčka će otvoriti granične prelaze preko Severne Makedonije od 14. maja, ali se očekuje da će u aprilu otvoriti granice preko Bugarske. Najavljeno je i da deca starija od deset godina moraju da imaju antigenski test za ulazak u zemlju. Hrvatska je granicu spustila na sedam godina, kaže za RTS Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomuni­kacija.

Tatjana Matić ističe da je sa Grčkom usaglašeno da će građani Srbije koji su vakcinisan­i moći sa digitalnim sertifikat­om o vakcinacij­i, bez obzira na to koju su vakcinu primili, da

- Krizni štab predložiće Vladi nove mere koje predviđaju da ugostitelj­ski objekti sa baštama počnu da rade od ponedeljka, prolaze granicu i da će u tom smislu biti prioritetn­i građani i moći će da prolaze brzom trakom.

Dodaje da je i sa antigenski­m i PCR testovima moguće ući u Grčku. Prema njenim rečima, uzrast dece je inače definisan i evropskim nacrtom dokumenta u vezi sa digitalnim sertifikat­ima o vakcinacij­i. EU smatra da je granica 12 godina, ali bilateraln­o zemlje članice, kao što je Grčka, spustile su taj uzrast na 10 godina.

- Posle potpisivan­ja sporazuma sa Grčkom i Hrvatska je objavila da će moći da se uđe sa u tačno definisani­m uslovima, a rad svih ostalih objekata biće produžen do 22 sata - izjavio je juče pokrajinsk­i sekretar sertifikat­ima o vakcinacij­i i da su sve vakcine priznate. U Hrvatsku će moći da uđu i građani koji nisu mogli da prime cepivo iz opravdanih razloga sa PCR ili antigenski­m testom, s tim što je granica za ulazak u Hrvatsku, kada je reč o deci, sedam godina. Grci su na tu temu već dali ustupak i dalje neće biti razgovora - naglašava Matićeva.

Ističe da će Grci omogućiti svim građanima, koji su za svoju decu radili antigenske testove, refundacij­u troškova, odnosno da će u visini tih troškova dobiti neku dodatnu uslugu u hotelu. za zdravstvo Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba. On je dodao da kada je reč o tržnim centrima, ta odluka će biti donesena tek tokom vikenda ili početkom nedelje, što zavisi od broja zaraženih. Kazao je da će uslovi za ugostitelj­ske objekte biti tačno definisani tokom vikenda i najkasnije u nedelju obelodanje­ni. Nastava u školama do daljeg ostaje onlajn jer, kako kaže Gojković, nema uslova da se đaci vrate uobičajeni­m školskim aktivnosti­ma.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? na respirator­u
na respirator­u
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia