Alo!

Èeda: Nisam znao da je Vidovdan, rekao mi je: „Tako i izgledaš“

-

Slobodan Milošević zadužio je Srbiju načinom na koji je otišao u Centralni zatvor, a potom u Haški tribunal, izjavio je Čedomir Jovanović, lider LDP-A, govoreći o hapšenju Miloševića pre tačno 20 godina.

Jovanović, jedan od ključnih aktera tog događaja, rekao je da Milošević tada nije dozvolio da dođe do krvoprolić­a i da je pomogao da se nađe izlaz iz haosa.

Pamti, naveo je, svaki detalj tog događaja od pre dve decenije, kao i to da je sa Miloševiće­m razgovarao mnogo više od 10 sati.

On je istakao da je od Miloševića zavisilo da li će se vila „Mir“pretvoriti u pećki kafić „Panda“, u kojem je ubijeno šest srpskih mladića.

- Milošević nije dozvolio da dođe do krvoprolić­a, puno mi je pomogao u tome da nađem izlaz iz tog haosa, koji nije bio ni prvi ni poslednji, i pristao je preko mene na jedan čudan odnos sa Zoranom Đinđićem - rekao je Jovanović, koji se osvrnuo i na sam čin izručenja Miloševića Haškom tribunalu. Jovanović je ispričao da su, dok je avion Haškog tribunala 28. juna 2001. bio blokiran na aerodromu, došla dva helikopter­a na Institut za bezbednost i da su oba poletela u istom trenutku - jednim je Milošević odleteo za Tuzlu, a drugi je blefirao let za Mađarsku.

- Ja sam Miloševića priveo do helikopter­a. On se okrenuo i pitao me da li znam koji je dan. Ja mu kažem da nemam pojma. On kaže: „Tako mi i izgledaš, danas je Vidovdan. Aj zdravo, braćo Srbi“, ispričao je Jovanović. Govoreći o ponašanju Miloševiće­vih najbližih saradnika, Branislavu Ivkoviću i Slavici Ðukić Dejanović, rekao je da su to ljudi kojima Srbija večno duguje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia