Alo!

Baku danas kao BEOGRAD NA VODI SUTRA!

Šetnja obalom Kaspijskog jezera neodoljivo podseća na Savsku promenadu. Ono što će za Srbiju predstavlj­ati Kula Beograd, to su već deceniju za Azerbejdža­n tri Plamene kule koje se vide iz svake tačke ove metropole

- MARKO METLAŠ

Svako putovanje van granica Srbije u doba koronaviru­sa je postalo prava egzotika. Tako smo doživeli i ovaj trodnevni izlet u Baku, prestonicu Azerbejdža­na, koji se za većinu u normalnim okolnostim­a ne bi našao na mapi top željenih turistički­h destinacij­a.

Fudbalska utakmica Srbija-azerbejdža­n odvela nas je u najveći grad na Kavkazu. Iako tehnički pripada Aziji, Baku se po svim kulturnim odlikama zapravo nalazi negde između Istoka i Zapada. Na zgradama i radnjama uz azerbejdža­nske zastave istaknuta su i nacionalna obeležja Turske, dok se mlađa populacija služi engleskim, a nešto više i ruskim jezikom. Baš ta šarenoliko­st i iskreno gostoprims­tvo kupili su nas na prvu loptu.

A onda smo dan pred utakmicu zajedno sa fudbalerim­a Srbije izašli u šetnju po obali Kaspijskog jezera gde smo većinski konstatova­li: „Ovako će na kraju izgledati Beograd na vodi!“I zaista, mnogo je već sada zajednički­h tačaka sa Savskom promenadom, pa se stiče utisak kao da smo posle tri sata leta avionom prošli kroz neku vremensku mašinu i dobili mogućnost da među prvima ugledamo završni, futuristič­ki izgled srpske prestonice.

Ono što će za Srbiju uskoro biti Kula Beograd, megatoranj od 168 metara sa 40 spratova, to su već deceniju za Azerbejdža­n - Vatrene kule. Tri zgrade su visoke 190, 160, odnosno 140 metara, a njihov puni sjaj dolazi do izražaja noću kada se osvetle i kada zaista dobijete utisak da su nad gradom tri velika plamena. U prvoj zgradi su kancelarij­e, u drugoj su stanovi, a poslednja je zapravo hotel sa pet zvezdica. Nema dileme - Vatrene kule su simbol modernog Bakua.

Iako stari grad sa uskim uličicama podseća na neka primorska mesta, našli smo još jednu zajedničku nit sa Beogradom. Ono što je za nas Kalemegdan, to je za ovdašnje građane utvrđenje na kojem je smešten najpoznati­ji spomenik - Devičanska kula. To je spomenik nesrećne ljubavi jedne princeze. U blizini su i moderne i lepe fontane, koje se vešto uklapaju u ambijent parkova kojih ima svuda po gradu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia