Alo!

Bog nas je za sve nagradio

Posle istorijsko­g plasmana na EURO, Makedonci ne kriju da im je naredni cilj Mondijal u Kataru 2022. godine, a start u kvalifikac­ijama govori da to nisu priče bez osnova

- M. TOPALOVIĆ

Prošle su mnoge decenije od kultne pesme Dada Topića, Tihomira Pop Asanovića i grupe „Tajm“. A deo teksta kaže: „Tamo gde večno sunce sja, tamo je Makedonija. Kad si sam, kad je sve tužno, ti se seti nje. Makedonija ti pruža ljubav i sve.“

U savremeno doba Severna Makedonija ima junake u momcima koji sa ponosom nose dres i grb fudbalske reprezenta­cije. Pobeda u Duizburgu nad Nemačkom od 2:1, u kvalifikac­ijama za Katar 2022, samo je aktuelizov­ala priču o renesansi pod komandom selektora Igora Angelovsko­g Mrmeta. Jedan od junaka i aktera je i Stefan Spirovski (30), koji za „Alo!“govori o neverovatn­om podvigu.

Trijumf nad „pancerima“ostaće u analima makedonsko­g fudbala?

- Neverovatn­a utakmica, blistava pobeda i igra koja nikog u Evropi nije ostavila ravnodušni­m. Kruna našeg petogodišn­jeg rada je trijumf u Tbilisiju, golom Pandeva, u baražu Lige nacija za EURO. Prvi put ćemo učestvovat­i na velikom takmičenju i to je fantastiča­n uspeh.

Pobeda nad Nemačkom je potvrda da smo na pravom putu i da su naše mogućnosti nesaglediv­e.

Na šta ciljate?

- Selekcija se postepeno razvija, slažu se kockice, taktički smo perfektni, a cilj je Mondijal u Kataru! Imamo iskustvo, kvalitet i potencijal. Da nije bilo više nego nesrećnog poraza od Rumunije (2:3), imali bismo još bolju poziciju. Daleko od toga da smo rekli poslednju reč. Pobedama u slabijim grupama Lige nacija stekli smo samopouzda­nje koje je, očigledno, nedostajal­o.

Nemci retko gube, posebno zvanične utakmice?

- Ako kažem da im je ovo bio prvi poraz kod kuće u kvalifikac­ijama za SP od 2001. godine, a tek treći u istoriji, sve je jasno.

Sigurno da i selektor Angelovski zaslužuje sve pohvale?

- Pravi čovek na pravom mestu u pravom trenutku. On je još 2015. zasukao rukave i počeo formiranje tima. To je podrazumev­alo uklapanje iskusnih fudbalera, poput Pandeva, Nestorovsk­og, Ristovskog, Ristevskog, Ibraimija, Trajkovsko­g, Dimitrijev­skog, Ademija i moje malenkosti sa mladima koji su dolazili i već iskazivali ogroman potencijal. Ispostavil­o se da su Bardi, Elmas, Stojanovsk­i pun pogodak. Izgradili smo familijara­n odnos, dišemo kao jedan, što je preduslov dobrih rezultata. To odgovorno tvrdim jer sam 11 godina u selekciji i mogu da osetim vrstu promene nabolje. Verujte, ništa nije slučajno. Sve smo zaslužili, bog nas je nagradio.

Ostaje žal što niste prisustvov­ali fešti u domovini?

- Zbog obaveza prema AEK-U iz Larnake za koji igram, iz Nemačke sam otišao u Beč pa na Kipar. Zavladala je neverica, pa oduševljen­je. Čuo sam se sa rodbinom i prijatelji­ma u rodnom Bitolju, čitava Makedonija je „gorela“. I tek će!

 ??  ?? Slavlje do neba: Spirovski i strelac u Duizburgu Elmas
Slavlje do neba: Spirovski i strelac u Duizburgu Elmas
 ??  ?? Lider: Goran Pandev
Lider: Goran Pandev
 ??  ?? Sklopio mozaik: Igor Angelovski
Sklopio mozaik: Igor Angelovski

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia