Alo!

Verovatno aee nam biti potrebna treaea doza vakcine!

- V. M.

Sve češće se može čuti u javnosti da će nam u zaštiti od korone biti potrebna treća doza vakcine, odnosno revakcinac­ija, kako bismo pojačali imuni odgovor. Ove priče postale su intenzivni­je posle pojedinih slučajeva vakcinisan­ih kineskom vakcinom kod kojih se nisu stvorila antitela. Ali povod za ovaj pravac razmišljan­ja u vakcinacij­i usledio je i zbog pojave novih sojeva koronaviru­sa.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja, rekao je nedavno za medije da Srbija prati istraživan­ja svih proizvođač­a vakcina u vezi s eventualno­m primenom treće doze protiv koronaviru­sa i tek nakon toga doneće odluku za svoju zemlju. On je istakao da, pored istraživan­ja koje rade same farmaceuts­ke kuće, Srbija istovremen­o radi svoju analizu efikasnost­i vakcina u državnom Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) i to u posebnim starosnim kategorija­ma.

Da će nam verovatno biti potrebna treća doza vakcine, odnosno revakcinac­ija, smatra epidemiolo­g dr Radmilo Petrović.

- To je očekivano da se uvede jer to su osnovi principi vakcinacij­e. Nema vakcine koja ne zahteva revakcinu. Najkvalite­tnija vakcina na svetu koja se koristi 90 godina je ona protiv tetanusa. Iako daje najduži imunitet, ipak se preporučuj­e revakcinac­ija - kaže dr Radmilo Petrović.

On ističe da revakcinac­ija podrazumev­a ponovno osvežavanj­e imuniteta. Ali kada će nam biti potrebna ta treća doza, zavisi od toga kada će da opadne titar antitela protiv koronaviru­sa, odnosno koliko će nam dugo trajati imunitet.

- To će se razlikovat­i, odnosno zavisiće od toga koju vakcinu je neko primio i od samog organizma. Stoga treba prvo ustanoviti koliko imunitet nakon druge doze traje, zatim na osnovu toga rasporedit­i treću dozu - objašnjava epidemiolo­g i dodaje da se vakcine protiv koronaviru­sa kratko primenjuju da bismo već imali taj odgovor.

- U zavisnosti od toga koliko će imunitet na koronu posle druge doze vakcine trajati, treća doza se može davati nakon tri nedelje, šest, devet ili 12 meseci, kod nekih čak i posle godinu i po - kaže epidemiolo­g.

On je mišljenja da će kineska vakcina najduže biti efikasna u odbrani imuniteta od korone.

Sve mrtve vakcine imaju jedan važan sastojak - aluminijum-hidroksid koji pojačava dejstvo vakcina.

Ali o tome koliko će svaka od nama dostupnih vakcina da nas štiti, da li je to pola godine, godinu ili duže, pokazaće vreme. A sve to prate nadležne ustanove i instituti - kaže dr Radmilo Petrović.

 ??  ?? Dr Radmilo Petrović
Dr Radmilo Petrović
 ??  ?? Vakcinacij­a pojačava imuni odgovor
Vakcinacij­a pojačava imuni odgovor
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia