Alo!

Ove nedelje isplata prvih 15.540 dinara za radnike

-

Firme će ove nedelje, tačnije 8. aprila, kako je najavljeno iz Ministarst­va finansija, dobiti po 15.540 dinara za sve radnike. Ovo je prva od tri isplate minimalne zarade preduzećim­a za radnike u okviru trećeg paketa pomoći države tokom pandemije. Druge dve isplate biće tokom maja i juna, a prvog aprila krenula je prijava za aprilsku isplatu.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, poslodavci se za korišćenje ovih mera mogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu. Pravo na ovu pomoć ima oko milion i po radnika zaposlenih kod preduzetni­ka, u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećim­a.

Uredba o utvrđivanj­u Programa direktnih davanja predviđa zabranu otpuštanja više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade.

Po 60 evra za punoletne

Pored pomoći privredi, država je obezbedila novčanu pomoć od 60 evra i za sve građane, a prijava počinje 28. aprila. Pravo na nju imaju svi punoletni građani. Isplata će se realizovat­i kroz dve rate, prva u maju, a druga u novembru. Procedura za prijavu ista je kao i ona od prošle godine za 100 evra pomoći. Kol-centar biće otvoren u aprilu.

Osobe koje pune 18 godina između maja i novembra neće moći da se prijave za ovu pomoć.

Dodatni novac za penzionere i nezaposlen­e

Penzioneri­ma pored ovih 60, sleduje i dodatnih 50 evra, dok će svi nezaposlen­i koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljava­nje dobiti još 60 evra u junu.

 ??  ?? Ministar finansija Siniša Mali
Ministar finansija Siniša Mali

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia